Een kind met voedselallergie

Hoe ontstaat het?

Getty Images

Bij een voedselallergie kunnen kinderen een bepaalde voedingsstof niet goed verdragen. Ze krijgen last van hun darmen, huid of ademhaling. Er is een aantal oorzaken van voedselallergie bij kinderen.

Erfelijkheid

De kans op voedselallergie is groter in families met allergieën, zoals hooikoorts, astma en eczeem. Bij twee ouders met een allergie is de kans op een allergische ziekte bij het kind het grootst. Als de moeder allergisch is, is er meer kans op het ontwikkelen van een allergie, dan als de vader allergisch is.

Maar ook als de vader en een broertje of zusje ergens overgevoelig voor zijn, heeft een kind een verhoogde kans op het ontwikkelen van een allergie. Dit betekent niet dat het kind ook dezelfde allergische reacties ontwikkelt.

Jonge leeftijd

Kinderen zijn gevoeliger voor een voedselallergie dan volwassenen. Van baby's weten we dat dat komt omdat hun darmwand nog niet helemaal volgroeid is, waardoor de wand eiwitdeeltjes in te grote hoeveelheden doorlaat.

Het lichaam maakt hier afweerstoffen tegen die allergische reacties veroorzaken als ze in contact komen met het allergeen waartegen ze zijn aangemaakt.

Vroeger

Waarom hoorde je vroeger nooit over kinderen met een (voedsel)allergie? Het definitieve antwoord op die vraag is er nog niet, maar er zijn wel verschillende aanwijzingen voor mogelijke oorzaken.

Weinig prikkels

De toegenomen hygiëne in de westerse wereld wordt wel als oorzaak voor het meer voorkomen van allergieën genoemd. Men gaat ervan uit dat het afweersysteem van kinderen te weinig geactiveerd wordt, doordat het in de te 'schone' ontwikkelde landen te weinig prikkels krijgt.

Ook door inentingen maken kinderen minder infecties door. Deze theorie veronderstelt dus een relatie tussen het doormaken van infecties en de werking van het immuunsysteem.

Om die reden lopen jonge kinderen in een groter gezin minder kans op een allergie. Waarschijnlijk komen ze via hun broer of zus eerder in aanraking met infecties.

Te veel stoffen

Alleen al in de afgelopen twee jaar zijn er in de wereld twee miljoen nieuwe chemische verbindingen bijgekomen en dat gaat iedere dag zo door.
Duizenden van die stoffen komen in onze voeding terecht. Sommige wetenschappers zeggen dat het dus geen wonder is dat ons immuunsysteem daar soms geen wijs meer uit weet en overbelast raakt.

Meer toevoegingen

Onze voeding bevat veel meer additieven, zoals kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen, dan die van enkele tientallen jaren geleden.

Vooral kleurstoffen hebben een reputatie gekregen als allergeen. Ze worden ook in verband gebracht met gedragsproblemen bij kinderen, zoals hyperactiviteit. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Auteur