Voedselovergevoeligheid: 24 boosdoeners

De meest voorkomende allergenen

Getty Images

De één krijgt buikklachten na het eten van garnalen, de ander krijgt eczeem van pinda’s. Zo’n 2-3 procent van de volwassenen in Nederland heeft een voedselallergie. En nog eens 5-10 procent heeft een voedselintolerantie. Heel soms kan zo’n aandoening levensbedreigend zijn. Wat zijn de 24 ingrediënten, die problemen kunnen geven? En in welke producten* komen ze zoal voor?

* Dit is slechts een opsomming om je een indruk te geven. Heb je een voedselovergevoeligheid? Vraag dan een merkartikelenlijst aan op www.voedingscentrum.nl. Daar kun je een lijst op maat laten maken. Het geeft een opsomming van producten waarvan de fabrikant heeft aangegeven dat een bepaald bestanddeel er niet in voorkomt. De lijst wordt gemaakt met behulp van de zogeheten Levensmiddelendatabank (LeDa) die wordt beheerd door het Voedingscentrum en het RIVM. Deze databank bevat informatie over voedingsstoffen en allergenen van (huis)merkartikelen en generieke voedingsmiddelen.

1. Melk en lactose (melksuiker)

Zit in: zuivelproducten als boter, crème fraîche, dessert en ijs
Maar ook in: aardappelpuree, beschuit, paneermeel, kauwgom, pasta, soep, saus, toffee, worst, chips, tandpasta

  • Weetje: Goudse kaas bevat geen lactose (maar wel melkeiwit)

2. Tarwe en andere glutenbevattende granen

Zit in: brood, pasta, koek, gebak, ontbijtgranen, rogge, spelt
Maar ook in: haver, bier, borrelnoten, chips, drop, winegum, hagelslag, ijs, mayonaise, pindakaas, snacks, wijn, worst

  • Weetje: Als er sprake is van coeliakie moet elk spoortje gluten vermeden worden.

3. Pinda

Zit in: (pel)pinda’s, borrelnoten, satésaus
Maar ook in: bak- en braadproducten, bouillon, koek, plantaardige olie, salade, soep, saus, snacks, snoep

  • Weetje: sommige mensen krijgen al klachten van de geur van pindakaas

4. Noten

Zit in: alle notenmixen, hazelnootpasta, studentenhaver, candybars
Maar ook in: chocoladepasta, marsepein, pralinéchocolade, waldorfsalade, amandelspijs, worcestershiresaus

5. Ei

Zit in: cake, gebak, omelet, mayonaise, pannenkoeken
Maar ook in: advocaat, bavarois, bonbons, ijs, kroepoek, spekjes, schuimpjes, vla, vleesvervangers

6. Vis

Zit in: verse vis, kibbeling, zeebanket, bouillabaisse, rolmops, visoliecapsules
Maar ook in: margarine, paella, salades, worcestershiresaus, oestersaus

7. Schaaldieren

Zit in: krab, garnalen, kreeft
Maar ook in: kroepoek, sambal, surimi, kruidenmix, Oosterse gerechten

8. Weekdieren

Zit in: mosselen, oesters, inktvis, slakken
Maar ook in: kruidenmix, paella, tapas, soep

9. Soja

Zit in: sojamelk, ketjap, tempé, seitan, tahoe
Maar ook in: brood(verbetermiddel), bouillonblokjes, chips, hagelslag, gevulde chocolade, margarine, pindakaas, pizza, snacks, snoep

10. Selderij

Zit in: bladselderij, bleekselderij, knolselderij
Maar ook in: bouillon, erwtensoep, kruidenazijn, kruidenbuiltjes, soep, augurken, zilveruitjes

11. Mosterd

Zit in: alle soorten mosterd
Maar ook in: dressing, ketchup, marinade, mayonaise, augurken, zilveruitjes, piccalilly

12. Sesamzaad

Zit in: sesambrood, sesamolie, tahin
Maar ook in: humus, Japanse zoutjes, rijstwafels, roerbakolie

13. Sulfiet

Zit in: conserveermiddelen E220 t/m E228
Maar ook in: citroensap, mosselen, rozijnen en ander gedroogd fruit, salades, tomatenpuree, champignons, jus, soep, saus, wijn

  • Weetje: sulfietallergie komt vooral voor bij mensen met astma

14. Lupine

Zit in: lupinemeel
Maar ook in: brood, gebak, bladerdeeg, gepaneerde producten, pasta, snacks, vleesvervangers

  • Weetje: lupinemeel is gemaakt van zaden van de blauwe lupine en wordt gebruikt als alternatief voor soja

15. Cacao

Zit in: chocolade, bonbons, hagelslag
Maar ook in: witte chocolade, (Mexicaanse) kruidenmengels

16. Glutamaat

Zit in: smaakversterkers E620 t/m E626, MSG, ve-tsin
Maar ook in: soep, saus, kant-en-klaarmaaltijden, kruidenmix, salade, snacks, zoutjes, oosterse maaltijden

  • Weetje: zit ook van nature in champignons, tomaten, vlees, vis en (oude) kaas

17. Kip

Zit in: kipproducten
Maar ook in: bouillon, kant-en-klaarmaaltijden, snacks, gelatine, soep

18. Koriander

Zit in: kerrie, ketoembar, koek- en speculaaskruiden
Maar ook in: kruidenazijn, augurk, zilveruitjes, kruidenmengsels, exotische gerechten (Indonesisch, Indiaas, Grieks, Turks, Marokkaans)

19. Maïs

Zit in: maïskorrels, maïzena, popcorn, taco’s, tacochips, tortilla
Maar ook in: cornflakes, whisky

20. Peulvruchten

Zit in: alle bonen, zoals bruine bonen, witte bonen, linzen en kikkererwten.
Maar ook in sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, peultjes, doperwten, spijs, marsepein, vleesvervangers, humus, taugé, alfalfa, fenegriek

21. Rundvlees

Zit in: rundvleesproducten
Maar ook in: snacks, bouillon, kant-en-klaarmaaltijden, gelatine

22. Varkensvlees

Zit in: varkensvleesproducten
Maar ook in: snacks, kant-en-klaarmaaltijden, saucijzenbroodje, worstenbroodje, gelatine

23. Wortel

Zit in: waspeen, bospeen, winterwortel, hutspot, wortelsap
Maar ook in: soepgroente, atjar tjampoer, bami- en nasigroenten, sandwichspread, salade, snacks, kant-en-klaarmaaltijden

24. Appel

Zit in: appeltaart, appelmoes, appelsap
Maar ook in: koek, ontbijtgranen, smoothies, tuttifrutti, vruchtensap

  • Weetje: bij een milde appelallergie worden hypoallergene appels Santana en Elise vaak wel verdragen
Auteur