donderdag, 19 mei 2022

Wijn beschadigt brein meer dan bier

Vooral het drinken van wijn verkleint de hippocampus; het hersendeel dat betrokken is bij geheugen en ruimtelijke oriëntatie. Bij bier zijn deze effecten minder sterk.

Vooral vrouwen lopen de kans op een verkleinde hippocampus, zij drinken namelijk het meeste wijn, denkt het team psychiaters van de Göttingen Universiteit in Duistland. Ook mensen van middelbare leeftijd drinken veel wijn, vanwege de positieve effecten die wijn op de gezondheid zou hebben.

De onderzoekers vergeleken de hersenen van gediagnosticeerde alcoholisten met gezonde proefpersonen. Mensen die helemaal geen alcohol drinken, hebben de grootste hippocampus; een inhoud van 3,85 milliliter. Bierdrinkers hebben een hippocampus van 3,4 milliliter, ook al drinken ze twee keer zoveel bier als de wijnliefhebbers. Mensen die sterke drank drinken moeten het doen met een hippocampus van 2,9 milliliter en bij wijndrinkers is het hersendeel het meest geslonken; tot 2,8 milliliter.

De hippocampus is één van de eerste gebieden in de hersenen die aangedaan is bij de ziekte van Alzheimer. Het drinken van wijn heeft ook positieve bijkomstigheden. Tot nu toe wordt aangenomen dat matig drinken de kans op hartziekten, herseninfarcten en sommige kankersoorten verlaagt.