Doorbraak: 'permanente' gehoorschade te repareren

Getty Images

BAARN - Wetenschappers hopen in de toekomst 'permanente' gehoorschade om te kunnen keren. Dit kan door haarcellen in het oor te regenereren.

De nieuwe medicatie is baanbrekend. Tot nu toe is doofheid door blootstelling aan luide muziek of lawaai, infecties en giftige stoffen nooit eerder genezen.

Gehoor herstellen
Onderzoekers van de Harvard Medical School zijn er in geslaagd om het gehoor van muizen die doof werden door harde geluiden deels te herstellen. Door de sensorische haartjes in het binnenoor te regenereren, worden geluidsgolven opnieuw omgezet in boodschappen naar het auditieve centrum in de hersenen.

Vogels en vissen kunnen deze haarcellen zelf herstellen. Zoogdieren kunnen dit niet. Bij de nieuwe methode worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van 'Notch', een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.

"Deze bevindingen zijn zeer waardevol als je beseft dat 250 miljoen mensen wereldwijd last hebben van gehoorverlies", stelt hoofdonderzoeker Albert Edge. De onderzoekers willen nu medicatie gaan ontwikkelen om ernstige gehoorschade aan te pakken.

Auteur