Bestrijd puistjes met gezonde voeding

10 tips over vitamines en acne

Getty Images

Puistjes horen nu eenmaal bij de puberteit, maar ook daarna steken ze nog weleens de kop op. Er werd wel gedacht dat bijvoorbeeld chocola, varkensvlees en vet eten acne zou verergeren, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Gezonde voeding kan wel bijdragen aan een mooie huid.

1. Zonnestralen zijn goed voor je

Veel mensen in Nederland hebben een tekort aan vitamine D. Vitamine D wordt namelijk aangemaakt door de zon. Deze vitamine zorgt voor een  gezonde en stralende huid en gaat puistjes tegen. Wil je weten of je extra vitamine D nodig hebt? Doe de vitamine D test.

2. Eet veel groenten en fruit

In groente en fruit zit veel vitamine C. Vitamine C gaat huidontstekingen tegen. Daarnaast leveren groente en fruit veel andere vitamines en mineralen die je gezond houden.

3. Vitamine A wél of géén effect?

In veel crèmes tegen jeugdpuistjes zitten vitamines. Hoewel vitamine A uit voeding en supplementen belangrijk is, werkt het alleen tegen jeugdpuistjes als het in crèmes verwerkt is.

4. Eet voldoende zink

Volkorenproducten, noten en eieren zijn producten waar veel zink in zit. Dit is belangrijk voor een gezonde huid. Als je te weinig van dit mineraal binnenkrijgt kan dit jeugdpuistjes verergeren.

5. Chocolade mag

Er wordt vaak beweerd dat chocolade jeugdpuistjes verergert. Maar dat is helemaal niet bewezen. Als je verder gezond eet, mag een stukje chocola af en toe best.

6. Kies het juiste tussendoortje

Vette producten verergeren je jeugdpuistjes niet, maar zoete tussendoortjes juist wel. Dus je volproppen met kaasstengels en pinda's is beter dan koekjes en snoepjes? Nee! Tussendoortjes kun je beter altijd met mate eten.

7. Pas op met melk en melkproducten

Het is erg belangrijk om genoeg zuivel binnen te krijgen. Daarin zit veel kalk en dat zorgt voor stevige botten. Maar melk bevat van nature veel hormonen. Deze hormonen maken de huid vetter, waardoor de talgklieren gemakkelijker verstopt raken. Verstopte talgklieren leiden tot puistjes.

8. Houd je huid schoon

Make-up sluit je poriën af, waardoor je huid weinig zuurstof krijgt. Als je toch make-up gebruikt reinig dan elke dag je huid grondig. Vooral ’s avonds, wanneer je huid  het meest vervuild is. Bijkomend voordeel:  je nachtcrème werkt dan ook het beste.

9. Zorg voor voldoende slaap

Als jij slaapt is je huid druk aan het werk om alle schade van de dag te herstellen. Acht uur per nacht heeft je lichaam nodig om bij te komen van invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, uitlaatgassen, maar ook stress.

10. Neem dagelijks een multivitamine

Gezond eten is natuurlijk de beste manier om al die vitamines en mineralen binnen te krijgen. Mocht dit niet lukken, neem dan dagelijks een normaal gedoseerde multivitamine, dan weet je in ieder geval dat het wel goed zit met je vitaminevoorraad.

Auteur 
Bron 
  • Vitamine Informatie Bureau