zondag, 27 september 2020

Last van jeuk

Ik heb voortdurend last van jeuk. Vooral aan mijn handen, armen, voeten en knieholten. Maar er is niets te zien. Ik heb een erg dunne huid. Momenteel gebruik ik calmuridcrème.   Ik ben geboren met dauwworm, dus mijn eczeem is onder controle. Hiervoor gebruik ik dermovate zalf. Ik gebruik nooit douchespul en altijd hetzelfde wasmiddel. Ook draag ik alleen linnen of katoenen kleding. Ik heb ook astma. Weet u een mogelijke oorzaak, of een behandelmethode?
Mar Boers

Dick van Gerwen, dermatoloog: 

Uitgebreide jeuk zonder duidelijke huidafwijkingen wordt pruritus genoemd. Er zijn meerdere oorzaken van pruritus. Zo kan bijvoorbeeld een interne ziekte jeuk geven. Hierbij kun je denken aan diabetes, nierproblemen, leverproblemen en schildklierproblemen.

Bij onbegrepen jeuk aan de huid zonder huidafwijkingen dient dus uitgebreid bloedonderzoek te worden verricht.
Soms kan geen duidelijke oorzaak worden gevonden. Behandeling van pruritus kan vaak met lokaal jeukverlichtende crèmes, zoals bijvoorbeeld mentholgel of soms ook een corticosteroïdecrème. Ook met anti-allergische pilletjes (antihistaminica) kan verlichting van de jeuk worden verkregen.

Soms moeten die hoog worden gedoseerd bijvoorbeeld 2 of 3 per dag. Sterke anti-jeukpillen, waar men een beetje suf kan van worden, kunnen voor het slapen gaan worden ingenomen. Tenslotte kan onbegrepen jeuk worden behandeld met lichttherapie. Dit doe je dan drie keer per week in een speciale lichtcabine. Een kuur duurt dan twee tot drie maanden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.