zaterdag, 18 september 2021

Zó verzorg je een litteken goed

Mag een litteken in de zon?

Advertorial
Je hebt er vast ook wel eentje op je huid: een litteken… Maar hoe verzorg je een litteken? En kan je met een litteken veilig in de zon?

Een litteken is een stukje kwetsbare huid dat goed verzorgd moet worden. Zeker als de zon veel schijnt, is het verstandig om extra goed voor je huid te zorgen. Hoe je dit precies doet, hangt natuurlijk wel af van hoe lang  geleden een litteken is ontstaan.

Van wond tot litteken

Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid. Ze verschijnen als de huid zich herstelt na een beschadiging. De wond gaat weer dicht en eventuele hechtingen worden verwijderd. Wat overblijft, is een litteken dat zich gaat vormen en ontwikkelen. Dit duurt zo’n 6 maanden tot 2 jaar. Na deze periode heeft het litteken zich definitief gevormd. Het is zaak om zorgvuldig met littekens om te gaan. Zeker als je van een dagje zon wilt genieten.

Kleine wondjes in de zon

Als de wond nog niet helemaal geheeld is of de hechtingen zijn nog niet verwijderd, heb dan nog even geduld en vermijd de zon met dit stukje nieuwe huid. Een beschadigde huid met een litteken is namelijk veel gevoeliger en minder bestand tegen uv-straling. De kans op verbranding is dus groter. Zorg ervoor dat je de plek goed bedekt om toch lekker naar buiten te gaan en van de zon te genieten.

Nieuwe littekens in de zon

Is je huid dicht, maar is je litteken nog wat lichter van kleur? Je huid is dan nog steeds dun en kwetsbaar. Zoek daarom de schaduw op als je naar buiten gaat. Ook al zit je in de schaduw, smeer je huid wel goed in met zonnebrand met minstens factor 30. Zo geniet je weer volop van een zomerse dag.

Bestaande littekens in de zon

Zijn je littekens goed hersteld of al minstens 1 jaar oud? Dan kun je, natuurlijk met goede zonbescherming, genieten van het zonnetje. Tip: zet iedere 2 uur je wekker op je telefoon om je weer in te smeren om verbranding te voorkomen.

Wist je dat …?

… een litteken nooit helemaal verdwijnt, maar dat je de zichtbaarheid wel kan verminderen? Gebruik VSM Derma Calendulan littekencrème  om je nieuwe en bestaande littekens te verzorgen. De crème heeft een verzorgende, hydraterende basis en bevat het natuurlijke ingrediënt Calendula officinalis (goudsbloem). Hiermee ondersteunt de crème het herstellend vermogen van de huid en helpt het de zichtbaarheid van littekens te verminderen. Je kunt de crème gebruiken vanaf het moment dat de huid dicht is en eventuele hechtingen zijn verwijderd.