Feestelijk zonder alcohol? Probeer eens mocktails

Alcohol drinken vergroot de kans op kanker

mocktail
Getty Images

Een glas wijn bij het avondeten, een biertje drinken om het weekend in te luiden en een glaasje champagne als we iets te vieren hebben. Alcohol drinken is vaak onderdeel van het dagelijks leven, zonder dat we stilstaan bij de gezondheidseffecten hiervan op lange termijn. Maar er zijn genoeg alternatieven zonder alcohol en die zijn zeker niet minder lekker of feestelijk!

Alcohol drinken vergroot de kans op verschillende soorten kanker, waaronder lever-, borst- en darmkanker. Het advies is daarom om zo min mogelijk alcohol te drinken. Het maakt ook niet uit of je wijn, bier of bijvoorbeeld whisky drinkt. Het gaat om de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is.

Een glas wijn per dag is toch gezond?

In het verleden leek het erop dat een lage consumptie van alcohol (maximaal één glas per dag) zou kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Inmiddels zijn we hiervan teruggekomen. De risico’s van alcohol wegen niet op tegen mogelijke gezondheidsvoordelen. Voor je gezondheid is er dus geen enkele reden om alcohol te gaan of blijven drinken.

Caloriebom

Wist je dat alcohol per gram maar liefst 7 kilocalorieën (kcal) bevat? Ter vergelijking: 1 gram vet bevat 9 kcal en 1 gram suiker bevat 4 kcal. Hierdoor kan alcohol drinken gemakkelijk leiden tot gewichtstoename en overgewicht. En overgewicht vergroot maar liefst de kans op twaalf kankersoorten. Alcohol drinken vergroot dus zowel direct als indirect de kans op kanker.

Wil je weten hoeveel calorieën er in jouw favoriete alcoholische drankje zitten? Bekijk het in de alcohol-calorieëncalculator.

Geniet van een lekkere mocktail

Genoeg redenen dus om minder of liever helemaal geen alcohol te drinken. Gelukkig zijn er genoeg feestelijke drankjes zonder alcohol waar je van kunt genieten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mocktail, oftewel een cocktail zonder alcohol? Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft een speciaal boekje gemaakt met de lekkerste recepten voor verschillende mocktails. Wat dacht je bijvoorbeeld van alcoholvrije glühwein? En klinkt Tropcial delight niet heerlijk? Je kunt het mocktailboekje gratis downloaden.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en te leven kunnen we de kans op kanker wel verkleinen.

Auteur 
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Bron 
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds