donderdag, 4 juni 2020

Mooi ondanks kanker

Make-up om je goed te voelen

Als je chemo of bestralingen krijgt, voel je je doorgaans slap en futloos. Het laatste waar je zin in hebt, is om je te staan optutten voor de spiegel. En toch is het een aanrader. Wie er goed uitziet, voelt zich doorgaans ook beter.

De combinatie van chemotherapie en bestralingen doet je huid sterk uitdrogen. Dat effect wordt nog versterkt door cortisone, dat je huid erg broos en dun maakt. Daardoor kan de huid minder weerstand bieden, en wordt erg vatbaar voor infecties. Er zijn ook vrouwen die last krijgen van pigmentvlekken, vooral rond de ogen. Die geven een erg vermoeide uitstraling.

Haarverlies

Het grootste probleem voor vrouwen die behandeld worden voor kanker is het haarverlies. Je verliest het haar op je hoofd, maar ook je wenkbrauwen, wimpers en neushaar kunnen uitvallen. Je gezicht ziet er kaal uit, en je herkent jezelf niet meer in de spiegel. Dat lot is voor veel patiëntes zwaar te dragen.

Daarom organiseert de stichting Goed Verzorgd, Beter Gevoel workshops waarin patiëntes advies krijgen over huid- en haarverzorging en make-up. Want je kan er echt wel goed uitzien, ook als je ziek bent.

Je huid

Omdat je huid door de behandeling uitdroogt, is het belangrijk dat je je huid goed beschermt. Wees zuinig met zeep, want die droogt je huid nog meer uit. Hetzelfde geldt voor badschuim. Badolie is huidvriendelijker.

Overigens is douchen beter dan een bad nemen, omdat daarbij minder natuurlijke vetten en vochtvasthoudende stoffen aan de huid worden onttrokken. Als je een douche neemt, wordt de douchezeep snel van de huid gespoeld. Vermijd in ieder geval te warme of te koude temperaturen als je een bad of douche neemt.

Achteraf gebruik je een vochtinbrengende crème. Scrubben kan, maar als je huid erg gevoelig is dan kun je dit beter achterwege laten.

Je gezicht

Dagelijkse verzorging van je huid is belangrijk, of je nu ziek bent of niet. 's Morgens reinig je je huid en breng je een dagcrème aan om je huid te beschermen tegen de weersomstandigheden en tegen vervuiling. 's Avonds reinig je je huid opnieuw en breng je eventueel een nachtcrème aan.

Wekelijks kan je je huid eens grondig schoonmaken met een peeling. Als je huid echter gevoelig is geworden door de behandelingen, dan kun je dit beter laten. Breng dan een masker aan.

Let er wel op dat je het juiste masker voor jouw huid kiest. Als je huid er vaal, droog en dof uitziet, kan een hydraterend masker wonderen verrichten. Een gevoelige huid heeft dan weer baat bij een kalmerend en hydraterend masker.

Make-up

Een beetje make-up op je gezicht kan ervoor zorgen dat je er veel gezonder uitziet. De kans is groot dat je daardoor ook beter in je vel gaat zitten.

Met een corrector kan je eventuele donkere kringen onder je ogen of vlekken en verkleuringen camoufleren. Kies een corrector die voldoende dekt en die een tint lichter is dan je foundation.

Blush kan ook nuttig zijn. Afhankelijk van je gelaatsvorm breng je die aan op je jukbeenderen, of net eronder. Als je de blush verticaal aanbrengt, van beneden naar boven, versmal je je gezicht. Horizontaal aangebrachte blush verbreedt je gezicht.

Wenkbrauwen

Als je wenkbrauwen zijn uitgevallen, kun je ze bijtekenen met een wenkbrauwpotlood. Dat vereist een zekere handigheid, maar na enkele keren oefenen heb je het wel onder de knie.

Eerst moet je bepalen waar je wenkbrauw moet komen. Je wenkbrauw begint aan de binnenkant van je oog. Als je een potlood verticaal langs de binnenkant van je oog legt, kom je uit op het punt waar je wenkbrauw moet beginnen.

Van daaruit loopt je wenkbrauw omhoog, over ongeveer twee derden van de totale lengte. Om het hoogste punt van je wenkbrauw te bepalen, leg je een potlood verticaal langs de buitenkant van je iris. Zet een puntje waar het hoogste punt moet komen, zodat het makkelijker is om te tekenen. Vanaf dit hoogste punt loopt de boog weer naar beneden, volgens de lijn van je oog.

Gebruik twee verschillende kleuren om je wenkbrauw te tekenen, want dat oogt natuurlijker. Zet puntjes met afwisselende kleuren op de plaats waar de wenkbrauwhaartjes normaal zouden komen. Gebruik geen zwart, maar antraciet of bruin.

Vervolgens maak je vanaf elk puntje een korte, schuine opwaartse beweging met je potlood. Werk van binnen naar buiten en van breed naar smal. Als je klaar bent, kan je de streepjes voorzichtig vervagen met een wattenstaafje.

Wimpers

Wimpers kan je uiteraard niet bijtekenen. Maar je kan wel een lijntje aanbrengen op de rand van het bovenste ooglid, zodat je oog meer geaccentueerd wordt en je een meer expressieve blik krijgt.

Valse wimpers zijn ook een optie, maar voor dagelijks gebruik zijn die minder geschikt aangezien het aanbrengen en verwijderen wel wat tijd in beslag neemt. Voor een etentje zijn valse wimpers dan weer ideaal.