donderdag, 16 september 2021

Rood vlees verhoogt kans op overlijden

BAARN - Het eten van veel rood vlees verhoogt de kans op overlijden. Dat stellen onderzoekers van de Harvard Medical School.

Uit de nieuwe studie, onder meer dan 120.000 mensen, blijkt dat rood vlees het risico vergroot op het overlijden aan kanker en hartproblemen.

Rood vlees kan nog wel gegeten worden, maar dan niet dagelijks en alleen als onderdeel van een evenwichtige voeding. Het rode vlees kan volgens de onderzoekers beter vervangen worden door vis, kip of noten.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 37.698 mannen tussen 1986 en 2008 en 83.644 vrouwen tussen 1980 en 2008.

Extra portie
Volgens de onderzoekers verhoogt het dagelijks toevoegen van een extra portie onverwerkt rood vlees het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten met 18 procent en aan kanker met 10 procent.

De cijfers voor verwerkt vlees lagen nog hoger, 20 procent voor totale sterfte, 21 procent voor overlijden door hartproblemen en 16 procent voor problemen voor sterfte aan kanker. 

De onderzoekers suggereren dat het verzadigd vet dat in rood vlees zit de toename van het risico op hartproblemen kan verklaren. In vleeswaren zit veel natrium. Natrium verhoogt de bloeddruk waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt.

Bron(nen):