Hyperthermische behandeling (diepe weefsels)

Getty Images
 
Bij diepe hyperthermie wordt warmte in combinatie met bestraling of chemotherapie toegepast om tumoren in bekken en buikholte te behandelen.
 
Bij patiënten die aan baarmoederhalskanker lijden en niet in aanmerking komen voor chemotherapie, kan diepe hyperthermie in combinatie met bestraling een veelbelovende behandelingsoptie zijn.
 
Voorafgaand aan deze procedure wordt een CT-scan uitgevoerd om de tumor in kaart te brengen. Bij de diepe hyperthermiebehandeling worden uitwendig en inwendig temperatuursondes geplaatst om de  temperaturen tijdens de behandeling nauwkeurig in de gaten te houden.
 
Een met water gevulde ring wordt rond de buikholte van de patiënt geplaatst, waarna een bundel elektromagnetische energie op de tumor gericht wordt. De tumor wordt verhit tot een temperatuur van circa 40°C. Het warmte-effect wordt continu gemeten en kan worden getemperd als het te warm wordt. De temperatuur daalt direct als het apparaat wordt uitgeschakeld.
 
Diepe hyperthermie verwijdt de bloedvaten rond de tumor, waardoor zuurstofrijke rode bloedcellen in de tumor kunnen dringen. 
 
Als de patiënt vervolgens wordt blootgesteld aan bestraling, reageert de bundel met de hoge doses zuurstof in de tumor en doodt extra veel tumorcellen. Of als de patiënt chemotherapie ontvangt na diepe hyperthermie, kan deze de bloedstroom naar het tumorgebied versterken, waardoor meer chemotherapie bij de tumor terecht komt.
 
De diepe hyperthermiebehandeling kan tot twee uur duren en wordt gewoonlijk tweemaal per week uitgevoerd gedurende de bestraling of de chemotherapiebehandeling. 
 
Het is raadzaam om met je arts te bespreken welke kankertherapie voor jou het beste is.
Auteur