Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Video: PDT tegen huidkanker

Rode, schilferende plekjes op de huid kunnen wijzen op huidkanker. Zoals bij Romke, die zich tijdens het RTL 4 programma 'Dit is mijn lijf' meldde met vreemde, jeukende plekjes op zijn borst en rug. Hij onderging fotodynamische therapie tegen huidkanker.

Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. Aangezien huidkanker een zeer zichtbare vorm van kanker is, is het vaak mogelijk om vroeg een diagnose te stellen en de kanker te behandelen. Bij ernstige vormen van huidkanker, zoals het melanoom, kan vroege herkenning en behandeling levensreddend zijn.

Hoger risico

Het is belangrijk dat elke plek op de huid die groeit of verandert door een arts wordt beoordeeld. Mensen met een lichte huidskleur die snel verbranden en mensen die de huid veelvuldig aan zonlicht en kunstmatig zonlicht blootstellen hebben een hoger risico op huidkanker.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten huidkanker, waarvan een drietal soorten: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom zeer frequent voorkomen. Actinische keratose is het voorstadium van huidkanker en wordt beschouwd als voorloper van plaveiselcelcarcinoom.

Basaalcelcarcinoom

De jeukende, rode plekjes van Romke blijken basaalcelcarcinoom. Dit is een goed te genezen vorm van huidkanker omdat deze vorm vrijwel nooit uitzaait. Een basaalcelcarcinoom groeit langzaam en kan jaren aanwezig zijn.

Symptomen

Het basaalcelcarcinoom kenmerkt zich als een huidkleurig bultje. Soms ziet het bultje er licht glanzend uit en zijn kleine bloedvaatjes waarneembaar. Het bultje kan ook knappen en de vorm van een zweertje aannemen. Er zijn ook varianten met een vlak oppervlak maar het basaalcelcarcinoom is vrijwel altijd te herkennen aan kleurveranderingen, roodheid of schilfering.

PDT

De huidkanker van Romke wordt behandeld met fotodynamische therapie, oftewel PDT. Dit is een afkorting van het Engelse photodynamic therapy. Het is een lichttherapie voor de behandeling van diverse huidaandoeningen zoals:

• Oppervlakkige huidtumoren (melanomen maar ook moedervlekken)
• Actinische keratosen
• Oppervlakkig basaalcelcarcinoom.

Bij PDT wordt de huid voorbehandeld met een stof die de ongewenste cellen overgevoelig maakt voor licht. Door gebruik te maken van een rode lichtbron worden alle cellen vernietigd die de stof hebben opgenomen.

Bron(nen):

  • Bergman Clinics