'Kinderen proeven groenten met dip eerder'

Getty Images

Kinderen groenten laten eten is voor veel ouders een opgave. Onderzoek laat zien dat kinderen beduidend beter eten als de groenten worden geserveerd met een kruidendip.

Kinderen proberen dan zelfs groenten die ze in eerste instantie weigerden te eten. Onderzoekers van de Pennsylvania State University komen tot die conclusie.

Te weinig
"De meeste kinderen eten veel te weinig groente en fruit en komen niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid", vertelt onderzoeker Jennifer S. Savage. "In de Verenigde Staten eet zelfs een op de drie kinderen regelmatig helemaal geen groenten. We wilden daarom een manier verzinnen om de groenteconsumptie te verhogen."

Kinderen weigeren drie keer vaker een groente dan een groente samen met een vetarme kruidendip en twee keer vaker dan groente met een basisdip, blijkt uit het onderzoek van Savage en haar collega's. Dat schrijven zij in het Journal of the Academy of Nutrition. Voor het onderzoek werkten ze samen met 34 kinderen tussen de 3 en 5 jaar.

Eten
"Herhaalde blootstelling is een manier om kinderen nieuw eten lekker te laten vinden", aldus Savage. "Dat blijkt uit eerdere onderzoeken. Maar je moet kinderen wel eerst zo ver krijgen dat ze een groente proeven. Dat kan met behulp van een dip, maar ook kleine porties zijn heel belangrijk."

In verschillende experimenten proefden de kinderen zes groenten: wortel, komkommer, selderij, groene bonen, rode paprika en gele pompoen. Na het proeven kregen de kinderen drie gezichtjes te zien en moesten ze aangeven welk gezichtje het beste paste bij hoe ze zich voelde: 'jammie', 'ok' of 'bah'. 31 procent van de kinderen vond een groente alleen 'jammie', met de dip was dit 64 procent. 18 procent van de kinderen weigerde een groente alleen te eten, met dip was dit 6 procent.

Savage: "Dat kinderen weigeren een groente te eten betekent niet per se dat ze het niet lekker vinden. Het is onbekend voor hen. Daarom is het juist heel belangrijk om het proeven positief te benaderen."

Bron 
  • Science Daily