zondag, 22 september 2019

Klysma helemaal niet gezond

BAARN - Een darmspoeling, ook wel bekend als klysma, wordt gezien als een natuurlijke manier om het welbevinden te vergroten. Volgens onderzoekers is hier echter helemaal geen wetenschappelijke bewijs voor. Er is juist vaak sprake van bijwerkingen variërend van kramp tot nierfalen en overlijden.

Dit blijkt uit een studie waarin onderzoekers van de Georgetown University 20 wetenschappelijke studies vergeleken. Het merendeel van de studies toonde geen voordelen van een darmspoeling, maar noemde wel nadelige effecten voor de gezondheid. Onder andere kramp, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, overgeven, een verstoorde elektrolythuishouding en nierfalen.

Chemisch
"Darmspoeling kan serieuze problemen tot gevolg hebben, of je het nu thuis doet of in een kuuroord.", vertelt hoofdonderzoeker Ranit Mishori. "Laxeermiddelen, theeën, poeders en capsules. Zogenaamd heel natuurlijk, maar ze doen niet wat ze beloven. Meestal worden chemische stoffen gebruikt."

Leefstijl
Daarbij blijken sommige kruidenpreparaten in verband te staan met bloedarmoede en leververgiftiging. Volgens Mishori zijn er betere manier om aan je welbevinden te werken: "Eet gevarieerd, beweeg regelmatig, slaap zes tot acht uur per nacht en breng regelmatig een bezoek aan je huisarts."