vrijdag, 3 december 2021

Beloon orgaandonoren

Orgaandonoren moeten meer waardering krijgen, vindt prof. dr. H. Metselaar van het Erasmus MC. De overheid en samenleving moeten met meer substantiële beloningen over de brug komen.

Afgelopen vrijdag pleitte Metselaar in zijn oratie voor creatieve oplossingen om het nijpende donortekort in Nederland op te lossen. Nederland staat in Europa op de laagste plaats wat betreft het aantal beschikbare donororganen. Terwijl volgens enquêtes Nederland in Europa orgaandonatie het meest een warm hart toedraagt.

Een groot probleem is de wetgeving volgens Metselaar. Daarnaast blijken familieweigeringen een groot obstakel. De potentiële donor en de familie zijn volgens Metselaar de echte helden van de orgaandonatie. Zij verdienen meer dan een schouderklopje en een kopje koffie. Bijvoorbeeld een tegemoetkoming in de begrafeniskosten of aanpassing van de ziektekostenverzekering.

Hij pleit ook voor de invoering van het Actieve Donor registratiesysteem. Bij het niet reageren wordt een brief gestuurd waarin wordt uitgelegd dat deze persoon in het Donorregister wordt geregistreerd als donor. Op die wijze staan zo'n zeven miljoen personen als donor geregistreerd, wat leidt tot zo'n 50 à 60 donoren extra per jaar. Hiermee kunnen veel levens worden gered.

Zo heeft Metselaar nog veel meer adviezen voor ziekenhuizen en de overheid om de donororganisatie te bevorderen.

Trefwoorden: