dinsdag, 18 mei 2021

Blaas- en darmproblemen bij Multiple Sclerose (MS)

Advertorial
Margo: "Soms had ik wel eens last van diarree, en op andere momenten gebruikte ik poeders om de verstopping tegen te gaan. Bij de MS-verpleegkundige kwam dat eigenlijk nooit ter sprake. Na een blaasontsteking kreeg ik antibiotica. Hierdoor kwamen mijn darmen volledig stil te liggen. Het is een heel naar gevoel als je zo verstopt raakt, alsof er een baksteen in je buik ligt. Sinds zes weken ben ik aan het darmspoelen. Daar zag ik eerst tegenop − je moet toch even een drempel over − maar het is een verademing. Ik spoel iedere dag, meestal voor ik naar bed ga."

De relatie tussen blaas- en darmproblemen en MS

Ongeveer één op de twee mensen met MS krijgt te maken met darmproblemen. Men kan met uiteenlopende darmklachten te maken krijgen, zoals verstopping of het moeilijk op kunnen houden van de ontlasting of diarree. De verstoorde informatieoverdracht tussen hersenen en darmen speelt hierbij een rol. Ook verminderde mobiliteit van MS-patiënten en bepaald medicijngebruik kunnen impact hebben op deze klachten. Ook blaasproblemen komen regelmatig voor bij mensen met MS. Sommige mensen kunnen moeilijk plassen of verliezen juist spontaan urine. Andere moeten juist vaak plassen, maar plassen steeds maar kleine hoeveelheden. De blaas wordt aangestuurd door het centraal zenuwstelsel. MS beschadigt de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen, waardoor patiënten minder controle over hun blaas kunnen krijgen.

Als blaas- en/of darmproblemen onbehandeld blijven, kunnen ze de ziekte verergeren en een grote impact op de kwaliteit van leven hebben. Maak bij blaas- en/of darmklachten dus snel een afspraak met je huisarts of specialist. Er zijn namelijk verschillende oplossingen die de kwaliteit van leven weer kunnen verbeteren.

Gratis magazine over blaas- en darmproblemen bij MS

Coloplast, al 60 jaar producent van medische hulpmiddelen, heeft een magazine samengesteld over blaas- en darmproblemen bij MS. Het magazine 'Blaas- en darmproblemen bij MS' geeft antwoord op de meest voorkomende vragen en vertelt over mogelijke oplossingen. Ook lees je hoe andere mensen met MS omgaan met hun blaas- en darmproblemen. En leer je meer over de oplossingen die hen helpen de kwaliteit van leven te verbeteren. Vraag hier gratis aan.