Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 29 juni 2017

Chinese kruiden tegen eczeem

Een traditioneel kruidenmedicijn, bestaand uit vijf kruiden, kan mogelijk jonge mensen met eczeem helpen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong.

De wetenschappers onderzochten het effect van de vijf kruiden op constitutioneel eczeem; de meest voorkomende vorm van eczeem. De patiënten bleken door de kruiden meer levensvreugde te ervaren. Hun eczeem werd minder ernstig. Diegenen die medicijnen hadden, hoefden deze vier dagen per maand minder te gebruiken.

Aan het onderzoek deden 85 kinderen en jongeren mee van vijf tot 21 jaar met gemiddelde tot ernstige eczeem. Zij werden verdeeld in twee groepen; een testgroep kreeg de capsule met de kruiden, de controlegroep kreeg een placebo. Hun bloed werd getest en typische eiwitten die eczeem in de hand werken, bleken bij de testgroep verminderd.

De capsules van het kruidenmedicijn bevatten extracten van vijf kruiden en is gebaseerd op een wijdverspreid Chinees mengsel. Het bevat Japanse kamperfoelie, munt, schors van een pioenroos, wortels van de atractylodes en de bast van een Chinese kurkeik.

De onderzoekers raden echter wel aan om altijd eerst een arts te raadplegen. De werking van de stoffen moet nog verder onderzocht worden. Bovendien zijn, volgens hen, niet alle verkrijgbare kruiden van goede kwaliteit en kunnen er schadelijke stoffen in zitten.

Bron(nen):