Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 23 juni 2017

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Altijd moe

Over weinig ziektes wordt zo veel gediscussieerd als over het chronisch vermoeidheidssyndroom. De ene gelooft er niet in, de andere wel. Feit is dat het aantal ME/CVS-patiënten jaar na jaar toeneemt.

Een vast omlijnde definitie van ME/CVS bestaat er niet, omdat de ziekte zo controversieel is. Vóór iemand de diagnose ME/CVS krijgt, moet hij aan verschillende criteria voldoen.

Diagnose

Algemeen wordt gesteld dat er sprake is van ME/CVS als iemand minstens zes maanden last heeft van aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid, waarvoor geen lichamelijke verklaring is.

Die vermoeidheid moet nieuw zijn, mag niet het gevolg zijn van een voortdurende inspanning, verbetert nauwelijks met rust en beperkt het functioneren ernstig.

Bijkomende voorwaarde voor de diagnose ME/CVS is dat die vermoeidheid gepaard gaat met minstens vier van de volgende symptomen.

  • verslechtering van het geheugen of het concentratievermogen
  • keelpijn
  • gevoelige hals- of okselklieren
  • spierpijn
  • gewrichtspijnen
  • hoofdpijn
  • niet-verfrissende slaap
  • na inspanning een gevoel van uitputting gedurende 24 uur of langer

De meeste ME/CVS-patiënten zijn vrouwen. Meestal ontstaan hun klachten tussen 29 en 35 jaar en blijven de problemen drie tot negen jaar duren.

Dat betekent dat mensen getroffen worden in hun meest actieve levensfase: velen hebben dan een relatie, werken, hebben kinderen, doen financiële investeringen en bouwen hun sociale netwerk uit.

Oorzaken

Ook over de oorzaken van ME/CVS is al heel wat gediscussieerd. Tegenwoordig gaat men er vanuit dat er drie groepen factoren zijn die bepalen of iemand ME/CVS krijgt: de voorbeschikkende factoren, de uitlokkende factor en de onderhoudende factoren.

Onder de voorbeschikkende factoren valt bijvoorbeeld een stresserende of overactieve levensstijl, of een perfectionistische persoonlijkheid. De meeste mensen met ME/CVS hebben jarenlang hun eigen grenzen genegeerd en stonden lang bloot aan chronische stress. Op een bepaald moment breekt de elastiek.

Daarvoor is de uitlokkende factor nodig, die de ontwikkeling van de aandoening in gang zet. Dat kan bijvoorbeeld een korte periode van fysieke problemen zijn, bijvoorbeeld na een bevalling of een zware operatieve ingreep. Het kan ook een periode van psychologische stress zijn, bijvoorbeeld door een sterfgeval of een scheiding.

Ten slotte zijn er de onderhoudende factoren die de genezing bemoeilijken. Te veel rust bijvoorbeeld, hoe raar dat ook mag klinken. Veel ME/CVS-patiënten willen zo veel mogelijk rusten, maar daardoor gaat het snel bergaf met hun fysieke conditie en daardoor daalt hun zelfwaardering dan weer.

Depressies en angst steken dan wel eens de kop op. En zo komt de patiënt in een neerwaartse spiraal terecht.

Behandeling

ME/CVS is een verzameling van lichamelijke en psychologische klachten. Omdat de klachten zich op verschillende terreinen situeren, gaat men er vanuit dat de klachten door een interdisciplinair team behandeld moeten worden.

Vaak neemt de huisarts een centrale coördinerende rol op zich. Omdat ME/CVS vaak gepaard gaat met psychische problemen wordt meestal ook een psychiater bij de behandeling betrokken. Specifieke klachten zoals schildklierproblemen, lage bloeddruk, magnesiumtekort en eventuele infecties zijn het terrein van de internist.

Ten slotte begeleidt een kinesitherapeut de ME/CVS-patiënt bij zijn activiteiten. De behandeling bij de kinesist is een behandeling op maat. Er wordt gezocht naar een niveau van activiteit dat uitdagend genoeg blijft, maar dat vermijdt dat de zieke te vermoeid geraakt.

Functioneren als patiënt

ME/CVS-patiënten hebben het moeilijk om te functioneren in de maatschappij. Werken is een groot probleem. Werken is moeilijk, maar als patiënten niet meer aan de slag gaan en in een volledig passieve situatie terechtkomen, maakt dat hun herstel alleen maar moeilijker.

Niet rust, maar een herstel van functioneren is de kern van het genezingsproces. Daarom is het goed als patiënten aan de slag kunnen blijven. Artsen zoeken hoe ME/CVS-patiënten ondanks hun klachten tot nog kunnen functioneren op het werk.

In veel gevallen komt dat er op neer dat deze mensen voor een periode deeltijds werken of in overleg met de werkgever minder belastende taken toebedeeld krijgen.

Reactie toevoegen

94 Comments

Door Jane (niet gecontroleerd) op di, 04/18/2017 - 01:57

Ik snap jou wel. Ik ben denk net als jou vriendin. Maar als ik soms leuke dingen doe uiteten of dagje weg. Of naar het strand picknicken enz...
Ben ik die avond wel kapot en en met veel pijn en soms houd dat wel een paar dagen aan...
Probeer maar werk te vinden die daar rekening mee houd. Ohw vandaag 2dagen ziek en morgen 1dag beter soms gaat het wel 5 dagen goed. Niks aan mij te zien want ik wil bezig zijn want als ik niks doe lijkt ook weetdat ik meer last krijg... het is vervelend dat sommige mensen die intense pijn niet zien of voelen hoe je je voelt soms voel ik me heel down en huil ik omdat andere mensen zien mijn pijn niet en al de leuke dingen die ik doe probeer ik mij ook af te leiden van de pijn en soms gaat het goed en ben ik blij en soms op leuke momenten kan ik niks en ga ik nergens. Want Zo kan ik gerust ook ern hele week binnen blijven...

Door ikaya (niet gecontroleerd) op wo, 04/05/2017 - 11:29

Ik ben ook altijd moe. Heb nergens zin in. Als we met vrienden iets plannen voor de weekend meld ik me meestal af, omdat ik geen zin meer heb. Ik heb meestal spierpijn daarom ga ik ongeveer 2 in de maand naar de massage. Voel me ook nooit uitgeslapen, ik gaap hele dag door. Ik maak ook meestal iets niet af voorbeeld; school, sport of opdracht. En voor het eerst in mijn leven werk ik 2 jaar achter elkaar. En dat dankzij mijn zus, het is haar bedrijf dus ik begin en stop wanneer ik wil. Heb ik nu ook een cvs ziekte misschien?

Door juliëtte (niet gecontroleerd) op zo, 04/02/2017 - 11:01

Hoi ik zou je best willen helpen

Door juliëtte (niet gecontroleerd) op za, 04/01/2017 - 08:43

Ik heb cvs en ben daarvoor naar de huisarts geweest die stelde ook cvs vast ik ben nog maar 14 en haal Door mijn cvs ook vaak slechte cijfers en ik heb vaak ook geen tijd voor een sociaal leven vriendinnen gaan steeds minder net me om omdat ze me niet begrijpen terwijl ik het al vaak heb uitgelegd maar ze zeggen dat het helemaal niet mogelijk is en dat het geen echte ziekte is Door hun gedrag begin ik me ook steeds verdrietiger te voelen dit helpt niet bepaalt bij mijn herstel maar ik zal even mijn symptomen neer zetten
slecht concentratie voormogen
hoofd en keelpijn
spier en gewrichtspijn
en altijd maar moe het maakt niet uit of ik 7 uur of 12 uur slaap ik blijf maar moe

Door Dirk (niet gecontroleerd) op wo, 03/22/2017 - 00:50

Oeps, ik vrees dat ik het ook heb. Soms zere oksels, verslechterd geheugen, gewrichtspijnen. Het komt overigens niet vaak voor en ook niet constant...

Door Coby (niet gecontroleerd) op vr, 03/17/2017 - 22:33

Ik herken mezelf heel erg in jouw verhaal zeg ook vaak afspraken af of ga gewoon niet omdat het of te vroeg is of omdat ik op het moment van de afspraak te moe ben. Er is bij mij niet echt gezegd wat het nou precies is maar ik denk wèl dat de oorzaak iig door mijn verleden komt maar tot nu toe wordt ik moe van het moe zijn ps ik slik wel al 15 jaar anti depressiva heb door mijn verleden ook borderline over gehouden zit gewoon in een spiraal waar ik niet uit kom Groetjes coby

Door S.L.E (niet gecontroleerd) op wo, 03/08/2017 - 11:42

Triest voor je.maar nog triester voor de mensen die altijd chronische moe zijn is ook moeilijk te begrijpen als je niks ziet aan de buitekant.

Door Anouk (niet gecontroleerd) op di, 03/07/2017 - 11:34

Zelf heb ik CVS gehad een aantal jaar geleden. Ik kon helemaal niks en mijn school en sociale leven leden hier onder. Soms had ik energie om om een potje te hockeyen in het weekend, maar moest vervolgens weer drie dagen flink tot rust komen, om weer naar school te kunnen te gaan. Hierdoor kreeg ik soms opmerkingen dat ik mij aanstelde, maar dit was niet zo. Uiteindelijk ben ik in Nijmegen in therapie gegaan bij de Universiteit. Ik heb leren omgaan met mijn energie en hoe ik mijn activiteiten het beste kan verdelen. Tegenwoordig ben ik zelden meer moe en kan ik alles. Ik raad iedereen aan die CVS heeft, om naar de universiteit van Nijmegen te gaan voor deze therapie. Het is zwaar en soms hard, maar het resultaat is alles waard.

Door genaida (niet gecontroleerd) op wo, 03/01/2017 - 19:49

Hoi
Ik ben zo moe van moe zijn. Stress is een van de factoren sinds mijn tienertijd tot volwassenheid. Nu ben ik 54 jaar en dat moeheid houd niet op. Ik doe een bloedcheck en uitslag is tekort aan vitamine D. Vitamine D help niet 100%. Ik werk en doe aan fitniss, maar ik blijf toch moe. Op mijn werk en na mijn werk heb ik geen puf meer. En soms voel ik me helemaal afgetakeld. Het lijkt of mijn lichaam geen rust krijgt.
Dat was het een beetje.
Genaida

Door Maja (niet gecontroleerd) op wo, 02/22/2017 - 21:25

Toch even een vraag. Vriendin van mij heeft al jaren cvs (toch zeker 20 jaar) Gaat dus ook niet werken en krijgt een uitkering. Heb hier toch mijn bedenkingen bij. Gaat elk weekend uit eten, gaat regelmatig op citytrip en is veel actiever dan ik na een lange werkdag. Ik begrijp niet dat dit kan. Zeker niet na het lezen van alle reacties hier. Ze lacht mij zelfs soms uit als ik te moe ben om mee uit te gaan. Hopelijk begrijpen jullie dat ik mij hier heel erg aan stoor.