Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
maandag, 5 december 2016

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Altijd moe

Over weinig ziektes wordt zo veel gediscussieerd als over het chronisch vermoeidheidssyndroom. De ene gelooft er niet in, de andere wel. Feit is dat het aantal ME/CVS-patiënten jaar na jaar toeneemt.

Een vast omlijnde definitie van ME/CVS bestaat er niet, omdat de ziekte zo controversieel is. Vóór iemand de diagnose ME/CVS krijgt, moet hij aan verschillende criteria voldoen.

Diagnose

Algemeen wordt gesteld dat er sprake is van ME/CVS als iemand minstens zes maanden last heeft van aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid, waarvoor geen lichamelijke verklaring is.

Die vermoeidheid moet nieuw zijn, mag niet het gevolg zijn van een voortdurende inspanning, verbetert nauwelijks met rust en beperkt het functioneren ernstig.

Bijkomende voorwaarde voor de diagnose ME/CVS is dat die vermoeidheid gepaard gaat met minstens vier van de volgende symptomen.

  • verslechtering van het geheugen of het concentratievermogen
  • keelpijn
  • gevoelige hals- of okselklieren
  • spierpijn
  • gewrichtspijnen
  • hoofdpijn
  • niet-verfrissende slaap
  • na inspanning een gevoel van uitputting gedurende 24 uur of langer

De meeste ME/CVS-patiënten zijn vrouwen. Meestal ontstaan hun klachten tussen 29 en 35 jaar en blijven de problemen drie tot negen jaar duren.

Dat betekent dat mensen getroffen worden in hun meest actieve levensfase: velen hebben dan een relatie, werken, hebben kinderen, doen financiële investeringen en bouwen hun sociale netwerk uit.

Oorzaken

Ook over de oorzaken van ME/CVS is al heel wat gediscussieerd. Tegenwoordig gaat men er vanuit dat er drie groepen factoren zijn die bepalen of iemand ME/CVS krijgt: de voorbeschikkende factoren, de uitlokkende factor en de onderhoudende factoren.

Onder de voorbeschikkende factoren valt bijvoorbeeld een stresserende of overactieve levensstijl, of een perfectionistische persoonlijkheid. De meeste mensen met ME/CVS hebben jarenlang hun eigen grenzen genegeerd en stonden lang bloot aan chronische stress. Op een bepaald moment breekt de elastiek.

Daarvoor is de uitlokkende factor nodig, die de ontwikkeling van de aandoening in gang zet. Dat kan bijvoorbeeld een korte periode van fysieke problemen zijn, bijvoorbeeld na een bevalling of een zware operatieve ingreep. Het kan ook een periode van psychologische stress zijn, bijvoorbeeld door een sterfgeval of een scheiding.

Ten slotte zijn er de onderhoudende factoren die de genezing bemoeilijken. Te veel rust bijvoorbeeld, hoe raar dat ook mag klinken. Veel ME/CVS-patiënten willen zo veel mogelijk rusten, maar daardoor gaat het snel bergaf met hun fysieke conditie en daardoor daalt hun zelfwaardering dan weer.

Depressies en angst steken dan wel eens de kop op. En zo komt de patiënt in een neerwaartse spiraal terecht.

Behandeling

ME/CVS is een verzameling van lichamelijke en psychologische klachten. Omdat de klachten zich op verschillende terreinen situeren, gaat men er vanuit dat de klachten door een interdisciplinair team behandeld moeten worden.

Vaak neemt de huisarts een centrale coördinerende rol op zich. Omdat ME/CVS vaak gepaard gaat met psychische problemen wordt meestal ook een psychiater bij de behandeling betrokken. Specifieke klachten zoals schildklierproblemen, lage bloeddruk, magnesiumtekort en eventuele infecties zijn het terrein van de internist.

Ten slotte begeleidt een kinesitherapeut de ME/CVS-patiënt bij zijn activiteiten. De behandeling bij de kinesist is een behandeling op maat. Er wordt gezocht naar een niveau van activiteit dat uitdagend genoeg blijft, maar dat vermijdt dat de zieke te vermoeid geraakt.

Functioneren als patiënt

ME/CVS-patiënten hebben het moeilijk om te functioneren in de maatschappij. Werken is een groot probleem. Werken is moeilijk, maar als patiënten niet meer aan de slag gaan en in een volledig passieve situatie terechtkomen, maakt dat hun herstel alleen maar moeilijker.

Niet rust, maar een herstel van functioneren is de kern van het genezingsproces. Daarom is het goed als patiënten aan de slag kunnen blijven. Artsen zoeken hoe ME/CVS-patiënten ondanks hun klachten tot nog kunnen functioneren op het werk.

In veel gevallen komt dat er op neer dat deze mensen voor een periode deeltijds werken of in overleg met de werkgever minder belastende taken toebedeeld krijgen.

Reactie toevoegen

75 Comments

Door soofke (niet gecontroleerd) op vr, 11/18/2016 - 13:17

het begin klopt aardig maar verder zijn jullie behoorlijk in de war met burnout joh

Door Siempue98 (niet gecontroleerd) op vr, 10/07/2016 - 01:05

Heeft iemand nog goeie tips voor CVS? Ik ben een meid van 18 jaar en loop al 6 jaar met veemoeidheid klachten rond ik heb net een half jaar deze diagnose. En was benieuwd of mensen hier ook echt goeie tips hebben voor CVS?! Ik heb al heel veel onderzoeken gehad vanaf mijn 12e. Lichamelijk ben ik eigelijk gewoon kern gezond alleen mijn vermoeidheid en pijnen los ik daar niet mee op... Ben in totaal ook 7 maanden intersief in behandeling geweest in het Erasmus waar door ik gelukkig weer 4 dagen 2 uurtje naar school toe kan, alleen merk ik dat ik nu niet meer vooruit ga. Dus hoop op redelijke tips!

Door Mariska (niet gecontroleerd) op wo, 10/05/2016 - 12:13

Denk ook eens aan alternatieve geneeswijzen en vitamines. Kijk bij bloedtesten waar ze op testen en zeg desnoods dat je wil dat ze op meer gaan testen. Vooral vitamine D, B6,B12 en ijzer zijn belangrijke vitamine en mineralen om op te testen. Ook glucose is een belangrijke!

Door Desi (niet gecontroleerd) op vr, 09/30/2016 - 00:43

Hallo bert, ik heb voor mijzelf een beetje reschearch gedaan, en vermoeidheid kan ook komen door een urineweeginfectie, je kan dit voelen bij het plassen, het kan ook zijn dat het enigste symptoom vermoeidheid is. Misschien slim om kopje 8 van dit onderwerp te bekijken : https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/waarom-je-steeds-zo-moe-bent

Succes !

Door Anna (niet gecontroleerd) op wo, 09/21/2016 - 21:56

Lees het boek van Anthony William, Medical Medium voor de oorzaak en behandeling van CVS, fybro en Lyme.

Door bert (niet gecontroleerd) op di, 07/26/2016 - 13:12

Ik ben ook al 6 maanden moe en dan wel 2 dagen functioneren en 5 dagen kapot weet de oorzaak weet iemand wat dat kan zijn ik slaap heel veen wel 2 dagen achter elkaar even naar de wc en dan weer naar bed weet even geen raad

Door Nathalie (niet gecontroleerd) op di, 06/28/2016 - 15:39

Ja inderdaad ik weet ook niet wat ik moet!! Mijn testen zowel igm als igg blijven positief ik ben zo moe weet geen raad meer voor de moment Pffff zenuw slopend

Door claudia (niet gecontroleerd) op vr, 05/27/2016 - 13:30

Hallo
Ik heb zovaak te horen gekregen komt van vroeger dingen die je mee hebt gemaakt en dat tussen je oren tuurlijk zo makkelijk vroeger had ik alleen last van vermoeidheid en na de zwangerschap begon er steeds meer klachten pijn moe en wisselende steeds af kwa plekken en opgeven moment werd er fibromyalgie geconstateerd en geeft uitleg redje kont maar , kon naar de zwangerschap niet meer lopen staan ach ligt gewoon dat je bevallen bent boelshit normaal kon ik ook lopen foutje van het ziekenhuis vergeten dat ik geen kinderen mocht bekken instabiliteit en bedankt verloskundige ik heb het zo gezegd grr en nu steed meer klachten en tuurlujk word je depressief van alles , als niemand is duidelijk is !!! En ja fibromyalgie is een slopende ziekte je gaat er niet dood aan maar wel kapot

Door RinaR (niet gecontroleerd) op di, 04/26/2016 - 14:28

Ik mis hier helemaal de ziekte van Lyme. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat iemand met chronische vermoeidheid en nog wat vage klachten na allerlei onderzoeken en remedies uiteindelijk de ziekte van Lyme bleek te hebben. Daar wordt gewoon onvoldoende aandacht aan besteed. Mensen die altijd maar moe zijn worden van het kastje naar de muur gestuurd en tenslotte maar weer naar huis gestuurd. Als de dokter het niet kan vinden, zit het gewoon 'tussen de oren'. De goedkope ELISA-test is zeer onbetrouwbaar, de blot-test en andere goede tests worden te duur gevonden. Dus de patiënt blijft ziek en moe.