donderdag, 14 november 2019

Combinatietherapie tegen hart- en vaatziekten

Medicijnfabrikant Pfizer komt met een combinatietherapie om de cholesterolniveaus in het lichaam weer op het juiste peil te brengen. Door tegelijkertijd een middel te gebruiken dat slecht cholesterol aanvalt en een middel dat goed cholesterol stimuleert, vermindert het risico op hart- en vaatziekten met 60 procent, beweert de fabrikant.

Topmanager van het bedrijf Michael Berelowitz verwacht dat de combinatietherapie hart- en vaatziekten 'een gevoelige klap' zal toedienen. Pfizer experimenteert op dit moment met het gecombineerd gebruik van het schadelijke LDL-cholesterol verlagende middel Lipitor en het gunstige HDL-cholesterol verhogende middel Torcetrapib.

Volgens Berelowitz is het effect van de therapie bewezen en kan deze nu in de praktijk worden toegepast. Een kritiekpunt van medici is wel dat Lipitor tot de duurste cholesterolverlagers behoort. Volgens het blad Medisch Contact kan de medische sector tot wel 100 miljoen euro kan besparen door goedkopere medicijnen voor te schrijven die minstens net zo effectief zijn.

Bron(nen):