Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Derde Nederlanders: accijns op kroket

Een op de drie Nederlanders vindt dat er best accijns mag worden geheven op een kroket of een patatje. Ze zien de belasting, die al wordt gebruikt om de prijs van tabak en alcohol op te drijven, als een goed middel om ongezond eten te ontmoedigen.

Dat blijkt uit onderzoek van het farmaceutische bedrijf Schering-Plough. De relatief lage prijs van de frituurhap zorgt er volgens de ondervraagden voor dat steeds meer mensen kampen met overgewicht of lijden aan diabetes en obesitas. Omdat deze mensen de maatschappij, net als rokers, veel geld kosten, is accijns een passende maatregel, zo luidt de redenatie.

Uit het onderzoek van Shering-Plough komt verder naar voren dat veruit de meeste Nederlanders (90 procent) bereid zijn om meer voor hun zorgverzekering te betalen, als dit ook leidt tot betere zorg. Nu hebben veel ondervraagden nog het gevoel dat ze niet altijd de beste behandeling krijgen of dat artsen niet altijd de beste medicijnen voorschrijven, omdat deze duurder zijn.

Bron(nen):