Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Dikke mensen hebben 'dikke' bacterie

Teveel eten en weinig bewegen zijn oorzaken van overgewicht, maar volgens Amerikaanse onderzoekers kunnen bacteriën ook een rol spelen. Te dikke mensen hebben een andere verdeling van bacteriën wat reden voor overgewicht kan zijn.


Boosdoeners zijn de 'firmicutes-bacteriën' waarvan mensen met overgewicht er 20 procent meer van hebben, dan dunne mensen. Deze bacteriën zetten meer calorieën om uit voedsel die in het lichaam terecht komen als overtollig vet. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de Amerikaan Jeffrey Gordon wat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Tijdens het onderzoek zijn bacteriën van een te dikke muis bij dunne muizen ingebracht, die vervolgens aankwamen. Toch zijn de gevolgen voor mensen met overgewicht nog niet duidelijk. Naast experimenten met muizen is er ook naar mensen gekeken. Vrijwilligers volgden een jaar lang een dieet en verloren 25 procent van hun lichaamsgewicht. Bij deze mensen nam het aantal firmicutes-bacteriën af, hoewel het niveau niet zo laag werd als bij dunne mensen.

Het effect werkt dus twee kanten op en of de bacterie oorzaak is van overgewicht of een gevolg ervan is nog niet geheel duidelijk. Gordon zegt dat het misschien mogelijk is dat de resultaten kunnen helpen in de strijd tegen overgewicht, maar daar is meer onderzoek voor nodig. Mensen hoeven niet bang te zijn om besmet te worden met een dosis dikmakende bacteriën: er is geen gemakkelijke manier om van iemand met overgewicht de bacterie binnen te krijgen.