donderdag, 14 november 2019

Honderden doden door verkeerde medicijnen

Ieder jaar belanden er ruim 40.000 mensen in het ziekenhuis omdat ze verkeerde medicijnen of een gevaarlijke combinatie of dosis van pillen slikken. Ruim 1200 patiënten overleven een dergelijke misser niet. 1800 mensen blijven last houden, ook na ontslag uit het ziekenhuis.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. In 21 ziekenhuizen werd iets langer dan een maand gecontroleerd hoeveel patiënten er binnenkwamen met klachten die te maken hadden met verkeerd medicijngebruik.

De meeste fouten ontstaan volgens de onderzoekers door slecht contact tussen huisarts, specialist en apotheker. Zeker de helft van de 'medicijnincidenten' kan volgens onderzoeksleider Patricia van den Bemt worden voorkomen. Bovendien zouden niet alleen de patiënten gebaat zijn bij een betere samenwerking, maar ook de ziekenhuizen. Jaarlijks kosten opnames vanwege verkeerd medicijngebruik namelijk 85 miljoen euro.

Nog niet eerder werd in Nederland onderzocht hoe vaak mensen in het ziekenhuis belanden door verkeerd medicijngebruik. Er werd altijd geschat dat dit lot jaarlijks zo'n 90.000 patiënten treft. De Universiteit Utrecht schroeft dit cijfer nu dus met de helft naar beneden.

Bron(nen):