"Ik durfde het huis niet meer uit."

Advertorial

Coloplast
Coloplast

Voormalig topsportster kunstschaatsen Marianne is getrouwd en moeder van twee kinderen. Door haar MS kan ze niet meer als juf werken, maar ze geniet van haar gezin, rolstoeldansen én zitskiën. Sinds ze vanaf december 2020 katheteriseert, heeft ze vooral weer het heft in eigen handen.

In december 2016 kreeg Marianne de diagnose MS. "Vanaf de geboorte van mijn eerste kind in 2013 was ik vermoeid,” vertelt ze. “Ik had altijd aan topsport gedaan en voelde dat er iets niet klopte aan mijn lijf, maar onderzoeken wezen niets uit. Ondertussen lag ik dagen op de bank, had tintelingen, zenuwpijn, spasmen en last van mijn ogen. Pas een paar jaar later kwam, na opnieuw te zijn onderzocht, de diagnose MS. Het was geen klap voor me, de wereld vergaat niet. Nu konden we het aanpakken en doorgaan."

Blaasproblemen grote impact op dagelijks leven

"Ik had geen gevoel in mijn blaas, er werd geen signaal meer afgegeven. Niks is verschrikkelijker dan zulke ongelukjes. Het huis durfde ik bijna niet meer uit. Ik voelde me ook ongemakkelijk, want ik moest altijd een setje extra kleren meenemen. Dat was ik allemaal zó zat dat ik mijn vaste MS-verpleegkundige in het ziekenhuis mailde. Ik kreeg eerst medicijnen voorgeschreven van de uroloog, maar toen die niet hielpen, stelde hij zelfkatheterisatie voor. Ik schrok niet. Dit was dé oplossing – het zou betekenen dat ik weer naar buiten kon – dus ik dacht: 'kom maar op'."

Katheteriseren als oplossing

"Het brengt me zó veel; ik ben niet meer bang voor ongelukjes en heb het heft weer in eigen handen. Sowieso sta ik positief in het leven, ondanks dat ik inmiddels in een rolstoel zit en niet meer kan werken als juf. Mijn hoofd wil wel, maar mijn lijf niet. De vermoeidheid is het grootste ding. Je kunt niet op je energie-level vertrouwen en dus is werken geen optie. Maar ik maak er gewoon het beste van. MS gaat nooit meer over, daar moet je mee omgaan en het komt zoals het komt. Ik plan niet te veel dingen van tevoren, dat voorkomt teleurstellingen. Als ik iets wil, doe ik het nú. En met die mindset komen ook mooie dingen op je pad, zoals de verlate huwelijksreis naar Amerika met ons gezin!"

Blaasproblemen hadden een grote impact op Marianne's dagelijkse leven. Hierin is Marianne niet de enige! Voor 75 procent van de mensen met MS maken blaasproblemen het leven ingewikkeld. Dit blijkt uit het Nationaal MS onderzoek van Coloplast. Meer weten over blaas- en darmproblemen bij MS en mogelijke oplossingen? Vraag het gratis magazine aan!

Gratis magazine met informatie over blaas- en darmproblemen bij MS

Coloplast, al 60 jaar producent van medische hulpmiddelen, heeft een magazine samengesteld over blaas- en darmproblemen bij MS. Het gratis magazine ‘Blaas- en darmproblemen bij MS’ geeft antwoord op de meest voorkomende vragen en mogelijke oplossingen. Ook lees je hoe andere mensen met MS omgaan met hun blaas- en darmproblemen. En leer meer over de oplossingen die hen helpen de kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Getty Images

 

 

 

 

Coloplast
Coloplast

 

 

 

Auteur 
  • Commerciële redactie