Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Kinderen lopen te lang met kiespijn

Jonge kinderen met kiespijn lijden hier onnodig lang aan. Ouders hebben namelijk moeite met het herkennen van kiespijn bij hun kinderen en tandartsen schatten de pijn bij een behandeling vaak niet goed in. Dat blijkt uit onderzoek van Judith Versloot, waarmee zij promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Jonge kinderen met kiespijn lijden hier onnodig lang aan.Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van drie of vier jaar oud zelf nog niet betrouwbaar kunnen aangeven of ze kiespijn hebben. Versloot heeft de lijst Dental Discomfort Questionnaire opgesteld om ouders te helpen bij het herkennen van gedrag bij kiespijn. Zo kan het plotseling wegleggen van iets lekkers of met één kant van het gebit kauwen wijzen op kiespijn.

Versloot adviseert tandartsen niet alleen af te gaan op wat kinderen zelf inschatten en aangeven. De meest betrouwbare methode om de pijn van kinderen te meten, is volgens haar de observatie met video-opnamen. Het blijft alleen ook dan moeilijk om pijngedrag te onderscheiden van gedrag als gevolg van stress of angst.

Bron(nen):

  • Nu.nl