zaterdag, 29 januari 2022

Oestrogeen is vrouwelijk testosteron

Vrouwen kunnen net zo competitief en dominant zijn als mannen. Maar waar mannen worden opgejaagd door testosteron, worden vrouwen opgejaagd door oestrogeen.

Testosteron zorgt er bij mannen voor dat ze graag willen winnen en macht verwerven. Volgens Amerikaanse en Duitse onderzoekers heeft oestrogeen dezelfde werking bij vrouwen. Als vrouwen een spelletje winnen, schiet de hoeveelheid oestrogeen in hun bloed omhoog. Als ze verliezen daalt dit juist weer.

Machtsbelust
Ook is er samenhang tussen persoonlijkheid en de hoeveelheid oestrogeen 'in rust' bij vrouwen. Vrouwen met hogere niveaus oestrogeen bleken meer machtsbelust. Dit kwam het sterkst naar voren bij vrijgezelle vrouwen en vrouwen die geen anticonceptiepil slikken. Vrouwen met lagere hoeveelheden oestrogeen bleken minder dominant en machtsbelust.

Alle deelnemers aan het onderzoek waren vrouwen van rond de twintig jaar. Van de vrouwen werd de hoeveelheid oestrogeen gemeten voor en na dat ze competitieve spelletjes speelden. Van de vrouwen die van zichzelf minder oestrogeen hebben, reageren overigens precies andersom op de spelletjes. Als zij winnen daalt hun oestrogeen en als ze verliezen stijgt het lichtjes.

Trefwoorden:
Bron(nen):