Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Te snel werkende schildklier

Operatie of medicijnen kunnen je van je klachten afhelpen

Een te snel werkende schildklier leidt tot vervelende klachten, zoals trillen, vermoeidheid en diarree. Een operatie of medicijnen kunnen je snel van die klachten afhelpen.

Je schildklier kan goed werken, maar hij kan ook te langzaam werken of te snel. Werkt hij te langzaam, dan heet dat hypothyreoïdie. Werkt hij te snel, dan heet dat hyperthyreoïdie. Beide aandoeningen hebben verschillende oorzaken en geven verschillende klachten. Een te snel werkende schildklier maakt te veel schildklierhormoon, dat nodig is voor bijvoorbeeld je stofwisseling. Dit alles wordt overigens geregeld vanuit je hersenen. Een te snel werkende schildklier leidt dan ook tot een te snelle stofwisseling.

Ziekte van Graves

Het schildklierhormoon komt via je bloed in je hele lichaam. Als je schildklierwerking en daarmee je stofwisseling versneld is, kun je dat merken aan klachten als:

  • hartkloppingen
  • afvallen
  • zweten
  • een gejaagd gevoel
  • trillen
  • spierzwakte
  • diarree
  • snel geïrriteerd zijn
  • vermoeidheid
  • een warme en klamme huid

Een te snel werkende schildklier komt vooral voor bij vrouwen tussen de 25 en 50 jaar. De aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is dit de zogeheten ziekte van Graves (of Basedow), een auto-immuunziekte waarbij afweercellen de schildklier aanvallen. Wie de ziekte van Graves heeft, heeft vaak ook andere klachten dan de hierboven opgesomde. Oogklachten komen bijvoorbeeld veel voor, zoals ogen die groter lijken dan normaal of lastig sluitende oogleden.

Struma

Een andere oorzaak van hyperthyreoïdie is de ziekte van Plummer, waardoor de schildklier in de loop van de tijd steeds groter wordt en te veel schildklierhormoon gaat aanmaken. Een te grote schildklier heet een struma. Ook een goedaardige knobbel (toxisch adenoom) komt een enkele keer voor als oorzaak van een te snel werkende schildklier. Tot slot kunnen een ontsteking van de schildklier, gebruik van lithium- en jodiumhoudende medicijnen en andere auto-immuunziekten de aandoening veroorzaken.

Drie behandelingsvormen

Bloedonderzoek is het middel om een te snel werkende schildklier aan te tonen. Dit gaat via je huisarts. Om exact te bepalen welke oorzaak deze versnelde schildklier heeft, kan een scan van je schildklier nodig zijn. Rust is soms het eerste wat je zelf kunt doen om de klachten wat te verminderen. Maar hoe dan ook is medische behandeling noodzakelijk. Behandeling kan op drie manieren:

1. Medicijnen

Een behandeling met medicijnen begint vaak met een medicijn waardoor je schildklier helemaal stopt met werken. Daarna krijg je een medicijn met kunstmatig schildklierhormoon erin. Na anderhalve maand wordt de hoeveelheid schildklierhormoon in je bloed gecontroleerd. Je dosis wordt daarna verhoogd of juist verlaagd. Dat gebeurt ook als je klachten krijgt zoals pijn op de borst of hartkloppingen.

2. Radioactief jodium

Radioactief jodium is een veilige en snelle behandelingsmethode. Hierbij krijg je in het ziekenhuis een vloeistof met radioactief jodium te drinken. Via je darmen bereikt dit je bloed en uiteindelijk je schildklier, die hierdoor zal stoppen met werken. De radioactieve stof plas je vervolgens vanzelf uit. Nadeel van deze behandeling is overigens dat je schildklier later vaak juist te langzaam gaat werken, waardoor je alsnog medicijnen nodig hebt.

3. Operatie

Vooral bij een vergrote schildklier kan een operatie werken. Bij de operatie wordt wat schildklierweefsel verwijderd, waardoor de druk op de luchtpijp vermindert en de zwelling in je hals verdwijnt. Ook hierbij geldt dat je schildklier jaren later soms te langzaam gaat werken, waardoor je alsnog medicijnen nodig hebt.

Reactie toevoegen

15 Comments

Door Frans (niet gecontroleerd) op zo, 09/18/2016 - 21:21

Klopt Ina, wijze woorden, God zegene je

Door Rina (niet gecontroleerd) op wo, 08/17/2016 - 19:30

Ik ben allergies tegen jodium bij inwendige onderzoeken, zou ik dan wel zo'n radioactieve behandeling kunnen hebben.

Door Rina (niet gecontroleerd) op wo, 08/17/2016 - 19:26

Ik ben allergies tegen jodium bij inwendige onderzoeken, zou ik dan wel zo'n radioactieve behandeling kunnen hebben.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 07/30/2016 - 15:03

lisa als je verkracht bent komt dat niet door god!!!!!! want god heeft gewaarschuwt te bedekken!! het kan niet zo zijn dat je zomaar verkracht wordt!! als je in een skinnie broekje loopt. heb je kans dat er viespeuken rond lopen of egoietische straat ratten!!!! die alleen aan 1 ding denken !! niet god schuld geven aub!!! kijk naar jezelf!! vrouwen dagen eenmaal uit lopen in bed kleding .mannen is te vergelijken als een schorpioen die steekt om de tijd moet die wel steken . hij kan dr niets aan doen en zo is de man ook!!! mannen en vrouwen zijn heel anders . we zijn voor gelogen door de media!! als het gaat om mannen!!!!!

Door annika van den ouden (niet gecontroleerd) op zo, 07/10/2016 - 13:02

zoiets blijkbaar!

Door Lisa (niet gecontroleerd) op do, 11/12/2015 - 17:17

Dus.... als we verkracht worden moeten we bidden tot god 'oh danku god dat u ervoor gezorgd heeft dat ik verkracht ben geworden' juistem..

Door Dirk (niet gecontroleerd) op do, 05/14/2015 - 18:56

Hey, ik heb een heel verhaal. September 2013 heb ik een misstap gemaakt op de laatste traptrede. Ik had een grote emmer saus in mijn hand en maakte een behoorlijke smak, op de gelukkig gesloten emmer. Vol met de borst er bovenop. Totaal geen lucht op dat moment meer. Ik dacht nog wel, dit is het dan. Heb toch mijn klus kunnen afmaken. En toen is het begonnen.Pijn op de borst, kon haast niet slapen van de pijn. Ben 2 maanden na het ongeval pas na mijn huisarts gegaan. Deze heeft mij doorverwezen naar de Cardioloog omdat ik hartpatiënt ben.
En toen is alles in een sneltreinvaart gegaan. ECG, Echo.Vanaf April 2014 tm augustus 2014 heb ik 4 cardio versies gehad. Niets heeft mij geholpen. Ben toen terecht gekomen bij de longarts. Allerlei testen gehad.Niets aan de hand werd mij verteld. Januari mijn bloed afgenomen, was goed. Eind april is er weer bloed afgenomen. Toen werd ik door de Cardioloog gebeld die mij vertelde dat ik een snel werkende schildklier heb. Ik werd daarna doorverwezen naar de Internist. En nu zit ik aan de strumazol 30 mg. Het is om moedeloos van te worden. Ik moest dit gewoon even kwijt

Door veronica (niet gecontroleerd) op do, 04/16/2015 - 10:49

Hey wat een bekend verhaal
ik heb het ook vaak koud en eet smorgen smiddags en savonds en kom ook niks aan
drie maal per dag laat ik mijn honden uit
werk in de schoon maak
en geef 1x in de week zwemles.
beweeg genoeg zou ik zeggen
gisteren is er bloed af genomen gaan onderzoeken naar me schildklier

Door Loes (niet gecontroleerd) op zo, 07/06/2014 - 11:46

In plaats van meteen alles te zoeken in de extreme oplossingen..kan je ook proberen om via voeding ...voldoende rust....osteopathie hetzelfde resultaat te behalen....heel erg vaak wordt er gewoon niet eerst eens geprobeerd om je hormoonhuishouding in balans te krijgen en dan te zien of je schildklier weer beter gaat functioneren , ik heb dit gedaan...natuurlijk in overleg en met begeleiding van mijn huisarts.
Ik ben medicijnvrij ...en ik zeg zeker niet dat dit voor iedereen is weggelegd maar ik denk wel dat er te snel gezegd wordt dat bovenstaande " de oplossing" is.

Door ina (niet gecontroleerd) op ma, 06/23/2014 - 08:44

Anne, in bonen en erwten zitten ook heel veel vitamines behalve aminozuren, maar ook b vitamines, ijzer, kalium, calcium, foliumzuur, eiwit enz. En in die groenten zit ook foliumzuur.

Volkorenbrood met beleg zoals jam, hagelslag, kaas, pindakaas heb ik gewoon vervangen met groenten met groene pesto van AH of Eko plaza hierin zit zeezout. Met groenten bedoel ik dan volkorenbrood met spinazie met een beetje groenteboullion of op z'n Indiaas klaargemaakt; broodje broccoli; sperziebonen; bloemkool met aard met een beetje kurkuma en andere specerijen en tomatenpuree; spitskool; mix vegetable (sperziebonen, wortel, doperwten, bloemkool, aardappelen) gemaakt in 1/2 eetlepel kurkuma met tomatenpuree en andere specerijen; tahoe; tempeh; aard. met kouseband enz. Zo heb ik mijn broodbeleg vervangen en eet ik goed en gezond en heel lekker en het voelt dan ook goed aan. En toen ik brood met die andere broodbeleg ging gebruiken zoals jam, hagelslag, kaas enz. was ook lekker, maar ik kreeg na 10 minuten tot 15 weer honger alsof ik niets gegeten had. Ik zei tegen mezelf heb ik alleen lucht gegeten? Nadat ik mijn broodbeleg vervangen had voelt het heel goed aan dat ik nu pas kan zeggen dat ik werkelijk wat gegeten hebt. Cornflakes met melk kun je ook eten. Mocht het je wat lijken en wat recepten wilt hebben dan kun je me ook emailen. Groetjes, I.