Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Traag werkende schildklier

Hypothyreoïdie

Je schildklier is een minuscuul kliertje met een enorme taak: de stofwisseling in je lichaam regelen. Een te traag werkende schildklier, oftewel een hypothyreoïdie, heeft dus behoorlijke gevolgen. Gelukkig helpen medicijnen prima.

Zoals de verwarming van je hele huis geregeld wordt door een ‘simpele’ thermostaat, zo worden tal van processen in je hele lichaam geregeld door een klein orgaan: de schildklier.

De schildklier bevindt zich in je hals, vlak onder de adamsappel. Deze schildklier maakt een hormoon dat onder meer het tempo bepaalt van je stofwisseling. Het hormoon voorziet je cellen bijvoorbeeld van energie. Je schildklier kan te snel werken, maar ook te langzaam. Als de schildklier te langzaam werkt, eigenlijk betekent dat dat hij te weinig hormoon maakt, heet dat hypothyreoïdie.

Auto-immuunziekten

Een te langzaam werkende schildklier komt vooral voor bij vrouwen. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door auto-immuunziekten, waarbij je lichaam antistoffen aanmaakt tegen de schildklier. Voorbeelden van dergelijke auto-immuunziekten zijn de ziekte van Hashimoto, waarbij de schildklier uiteindelijk stopt met werken, en lymfocytaire thyreoïditis, die soms na een bevalling ontstaat maar vanzelf weer overgaat. Maar er zijn meer mogelijke oorzaken van een langzaam werkende schildklier, zoals een operatie aan de schildklier, bestraling van de hals, behandelingen of geneesmiddelen met jodium et cetera. Soms is de aandoening aangeboren.

Vage klachten

Een te langzaam werkende schildklier betekent ook een vertraagde stofwisseling. Dit kun je bijvoorbeeld merken doordat je:

  • Snel vermoeid bent.
  • Het snel koud hebt.
  • Je sloom voelt.
  • Zwaarder wordt.
  • Last hebt van obstipatie (verstopping).
  • Last hebt van haaruitval.
  • Stijve spieren en gewrichten hebt.
  • Een zwaardere stem krijgt.
  • Een droge, koude en bleke huid hebt.
  • Last hebt van gezwollen oogleden.

Tal van duidelijke en wat vagere klachten dus. Die ook kunnen voorkomen bij tal van andere ziekten en aandoeningen. Je huisarts zal op basis van je klachten dan ook heel lastig kunnen vaststellen dat je hypothyreoïdie hebt. Bloedonderzoek zal echter wel kunnen aantonen dat je schildklier trager werkt.

Goed werkende medicijnen

Zelf kun je heel weinig doen tegen een te traag werkende schildklier. Probeer zo veel mogelijk actief te blijven en voldoende te bewegen. Daarmee houd je je algehele conditie op peil en voel je je fitter. Ook gezond en gevarieerd eten helpt daarbij. Voor de rest komt de behandeling neer op medicijnen slikken, om het tekort aan te vullen dat je in je lichaam hebt aan schildklierhormoon. Bij de ziekte van Hashimoto zul je je hele leven lang zulke medicijnen moeten gebruiken. Deze helpen overigens doorgaans erg goed.

Na een aantal weken beginnen ze te werken, en het kan wel een aantal maanden duren totdat de hoeveelheid schildklierhormoon in je bloed helemaal normaal is. Maar dan zul je merken dat je klachten meestal helemaal verdwenen zijn. Als er andere klachten gaan ontstaan, zoals pijn op de borst en hartkloppingen, dan krijg je mogelijk te veel medicijnen binnen. Neem dan weer contact op met je huisarts.

Een geschikte dosis medicijnen is lastig te bepalen, omdat die per persoon verschillend is. Samen met je huisarts zul je dus soms een tijdje moeten uitdokteren wat de juiste hoeveelheid is. Als die eenmaal is vastgesteld en je verder geen klachten hebt, volstaat een jaarlijkse controle gedurende de rest van je leven.

Reactie toevoegen

10 Comments

Door Jolanda (niet gecontroleerd) op vr, 03/17/2017 - 07:30

Mijn schildklier is iets traag zei de arts maar heb wel alle klachten pil was nog niet nodig maar graag me toch af de klachten er wel zijn

Door christa (niet gecontroleerd) op zo, 03/12/2017 - 19:28

Ik geloof dat last hebben van de klier en gaatjes samen gaan. Ik heb nu last van een trage klier en mijn tanden voelen anders aan. En merk dat er sneller gaatjes komen.

Door Claartje (niet gecontroleerd) op ma, 01/30/2017 - 18:12

Wat goed dat je huisarts je liet kiezen en dat met kelp je schildklier weer is gaan functioneren!

Door Aafke (niet gecontroleerd) op zo, 08/14/2016 - 22:42

Hoi Simone. Je zou eens je huisarts kunnen vragen of je Vitamine D kunt laten testten Dmv een bloedtest. Vitamine D zorgt voor gezonde spieren, gewrichten, maar ook botten en ook voor een gezond gebit.
Ik heb zelf hypothyroidie en slik extra vitamine D bij omdat dit helpt bij mijn spierklachten. Daarnaast geef ik het Vitamine D spreekuur met mijn collega's op de huisartsenpraktijk.
Hopelijk heb je hier wat aan.
Groetjes Aafke

Door Marionne (niet gecontroleerd) op za, 07/23/2016 - 21:49

Ik heb al een traag werkende schildklier en heb medicijnen voor.
En ik ben de hele dag moe en kan wel de hele dag slapen

Door Greetje van der Es (niet gecontroleerd) op ma, 06/27/2016 - 17:47

Door het gebruik van lithium kreeg ik schildklierproblemen. De huisarts liet me kiezen tussen de seculiere medicijnen en natuurlijke. Ik gebruik nu 3 kelp(zeewier)tabletten per dag en heb weer een goed functionerende schildklier.

Door Simone vd berg (niet gecontroleerd) op di, 01/05/2016 - 10:30

Heeft er iemand ervaring met schildklier en gaatjes in kiezen?
Ik hou netjes mijn gebit bij en onder vullingen zitten een half jaar later alweer gaatjes. Alvast bedankt

Door Hendrik (niet gecontroleerd) op di, 11/17/2015 - 14:18

Mijn schildklier en bijnieren werken niet meer doordat de hypofyse niet meer werkt. Dat is secundaire hypothyreodie. Alles wordt aangevuld met medicatie onder de vorm van pillen, capsules en inspuitingen.

Door Annabel (niet gecontroleerd) op di, 11/17/2015 - 10:57

Sinds een poosje koop ik bij AH Zeewier salade en nuttig elke dag een half bakje= 62 gram. Ik vind het heerlijk anderen niet. Het zit vol natuurlijke jodium en helpt bij veel gezondheidsproblemen. Succes !

Door Gerrie Makkink (niet gecontroleerd) op di, 11/11/2014 - 07:49

Welke natuurlijke voedingsmiddelen bevatten jodium?
Helpt het omze te nuttigen als er een tekort aan jodium is?