Wat is groeipijn?

Tips om klachten te verminderen

Getty Images

Het zou in de puberteit voorkomen, maar volgens sommigen begint het al bij peuters. Ook zou het niet per se te maken hebben met groeien. Wat is groeipijn eigenlijk?

Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van: pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Dit verschijnsel wordt groeipijn genoemd. Meestal komt de pijn 's nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden.

Waarom juist 's nachts?

Meestal komt de pijn in aanvallen die ongeveer een kwartier duren. Het kind voelt scherpe pijnscheuten diep in het been en soms ook in de armen. Groeipijn kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Het is verder ongevaarlijk.

Groeipijn komt dus vooral 's nachts voor. Volgens wetenschappers van de University of Wisconsin is dat goed te verklaren. Ze deden onderzoek naar de groei van lammetjes. Daarbij stelden ze vast dat botgroei vooral 's nachts plaatsvindt.

Ze ontdekten verder dat de botten alleen groeiden als de dieren lagen. Er rust dan geen gewicht op de poten en waarschijnlijk hindert belasting de groei. Dat verklaart waarom kinderen overdag geen last hebben van groeipijn. Ze belasten dan hun botten en gewrichten door te lopen en spelen.

Groeispurt

Groeipijn komt vooral voor tijdens de zogehete 'groeispurts' en heeft dus wel degelijk met het groeiproces te maken. De eerste groeispurt kan al voorkomen op een leeftijd van drie jaar oud.

Groeispurts kunnen duren tot aan het einde van de pubertijd. Tijdens de groeispurts groeien kinderen het snelst. Als een kind in een jaar zeven centimeter groeit, groeit het niet elke nacht evenveel. Het groeien gebeurt in spurts en daarom duurt groeipijn maar even.

Hoe ontstaat het?

Tijdens de groeispurts ontstaat er grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dit veroorzaakt de rek van spieren en pezen. De rek is waarschijnlijk de oorzaak van groeipijn.

Helemaal zeker is dit echter niet! Wanneer kinderen pijn voelen en onderzocht worden, is er geen lichamelijk bewijs te vinden. Op röntgenfoto's is niets te zien en ook roodheid of stijfheid valt niet te constateren.

Wat is eraan te doen?

Groeipijn is onschuldig en niet gevaarlijk voor de gezondheid. Als een kind erg veel last heeft van groeipijn, kun je een aantal dingen doen:

  • Paracetamol of Sinaspril toedienen.
  • Een lichte massage geven.
  • Een koude doek met water en citroensap op de pijnlijke plekken leggen.
  • De pijnlijke plekken warm maken met een kruik, hotpack of warme doek.
  • Spierstrekoefeningen doen. De oefeningen zorgen voor een betere bloeddoorstroming in de spieren en dit kan de pijn verzachten.

Bij aanhoudende pijn in de armen of benen is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Dit is ook aan te raden als het kind één van de volgende symptomen vertoont:

  • Slechts pijn in één been. 
  • Koorts die je niet kunt verklaren.
  • Zowel 's nachts als overdag last van pijnklachten. 
  • Langer dan een half jaar last van pijnklachten.
  • Een abnormale zwelling. 
  • Zoveel pijn dat het zijn been of arm bijna niet meer kan bewegen.
Auteur