zaterdag, 18 september 2021

Yvonne laat zich niet kisten

Advertorial
'Moeke' noemen de vrienden van haar kinderen haar ook wel liefkozend. Wie bij Yvonne Zielstra komt aanwaaien, kan mee-eten en is altijd welkom om een spelletje Triviant te spelen. Yvonne is gek op gezelligheid en geniet met volle teugen van haar gezin. Misschien juist wel, omdat ze weet hoe snel het afgelopen kan zijn.

In 2014 zijn haar zoons achttien en twintig. Veel te jong om hun moeder te verliezen, maar dat is op dat moment Yvonnes grootste angst. Ze krijgt darmkanker en zes weken na de diagnose wordt ze al geopereerd. "Ik was er wel mee bezig ja, dat ik misschien zou overlijden. Met hun vader hebben mijn zoons geen contact meer; waar zouden ze naartoe moeten als ik er niet meer zou zijn? Tegelijkertijd kreeg ik een boost die ik nooit eerder had gevoeld. Ik moest dit overleven, daar was ik vooral mee bezig. Dat ik een stoma zou krijgen was bijzaak."

Geen schaamte

Als Yvonne eindelijk van alle ziekenhuisbezoeken af is, stort haar wereld opnieuw in. Ze heeft longkanker. Ook daar komt ze – dankzij heftige bestralingen – bovenop. "Dan kan het leven weer beginnen", vertelt Yvonne over de periode daarna. "Ik laat me niet kisten en ga vrolijk door met het mooie leven. Ja, ik heb een stoma, maar daar heb ik me nog nooit voor geschaamd, zelfs in het zwembad niet. Uitjes vind ik soms lastig. Ik heb weleens een ongelukje gehad in een restaurant, dan voel je je zó ongelukkig. Maar het helpt om er open over te zijn, anders maak je het jezelf alleen maar moeilijk."
 

"Door de bolling bij mijn stoma bleef bijna geen enkel product goed zitten. SenSura Mio Convex Flip is een zegen."
 

Comfort en zekerheid

Ook helpt het dat ze een product heeft gevonden dat goed bij haar past, geeft ze aan. "Ik heb van alles geprobeerd, maar de bolling bij mijn stoma zorgt ervoor dat bijna geen enkel product goed blijft zitten. SenSura Mio Convex Flip is een zegen. Aandrang voel ik niet, maar doordat ik vertrouwd ben met het materiaal weet ik wanneer het zakje vol raakt en ik naar de toilet moet. Dat zorgt voor veel comfort en zekerheid. Maar bij een etentje zorg ik er wel altijd voor dat ik een tafel in de buurt van het toilet uitkies."

Gek op spelletjes

De dingen waar Yvonne al vóór haar stoma het meeste van genoot, kan ze gelukkig nog steeds met veel plezier doen. "Van met de hond wandelen, spelletjes spelen met de kinderen en soms lekker de kroeg in, word ik het allergelukkigst. Dat is me níet ontnomen, dus daar geniet ik alleen nog maar meer van." De levenslust stroomt door haar aderen; ze wordt zelfs binnenkort oma! Maar ze blijft zich bewust van de eindigheid van het leven. "Mijn vader overleed op 58-jarige leeftijd en zijn broer toen hij 53 was. Ik ben nu 53 jaar en ik merk dat ik opgelucht ben dat ik bijna de 54 mag aantikken." Groots gaat ze die mijlpaal niet vieren, maar ze weet nu al dat een weekend lang familie en vrienden op de stoep staan. "Gezellig!"

Heb jij net zoals Yvonne een stoma op een bolling en wil je zelf de vele voordelen van de SenSura Mio Convex Flip ervaren? Vraag hier een gratis proefpakket aan of neem contact op met Coloplast Care via 0800 – 022 98 98.