dinsdag, 7 april 2020

Neem jij je gezondheid met een korreltje zout?

Advertorial
Een pistoletje gezond klinkt als een verantwoorde lunch. Een soepje en een Griekse salade erbij en je bent helemaal goed bezig. Toch zit je dan al bijna aan uw zouttaks: de maximale hoeveelheid zout die nog gezond is voor je nieren. Want dagelijkse producten zoals broodjes, kaas, kant-en-klare soep, vleeswaren en vleesvervangers bevatten veel zout. Waardoor we er opgeteld over de dag bijna allemaal teveel van binnen krijgen. En zo ongemerkt onze nieren beschadigen.

Hoe zout eet jíj?

Van al het zout dat je binnenkrijgt, zit ruim 80 procent verwerkt in voedingsmiddelen die je in de winkel koopt. Dat is best even schrikken als je je daar niet van bewust bent. Een goede tip: lees en vergelijk de etiketten van producten tijdens het boodschappen doen. Je zult zien dat de verschillen per merk vaak groot zijn. Benieuwd naar hoe zout jíj eet? Check het met de online Zoutmeter.

Waarom is zout niet goed voor je?

Te veel zout verhoogt de bloeddruk en vergroot het risico op nierschade. Ook verergert het bestaande nierschade. 85 procent van de Nederlanders eet meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Over zout bestaan veel misverstanden, daarom zetten we een aantal stellingen op een rij. Weet jij wat de feiten en fabels zijn?

Een broodje (on)gezond

Al doet de naam anders vermoeden, toch is een broodje gezond minder gezond dan je denkt. De halve gram zout in het plakje kaas lijkt misschien onschuldig. Maar tel daar alle andere ingrediënten van het broodje bij op en je zit al gauw aan 30 procent van je dagelijkse zouttaks. Dat is de maximale hoeveelheid zout die nog gezond is voor je nieren.

Recepten voor elke dag

Gelukkig is zoutbewust koken veel makkelijker dan je denkt. En bovendien ook nog eens verrassend smaakvol. Door te kiezen voor verse groente, vlees of vis eet je al snel minder zout dan wanneer je kiest voor bewerkte producten zoals groente uit blik of gerookte zalm. Maaltijden, soepen en sauzen kun je zelf op een zoutbewuste manier bereiden met verse ingrediënten en op smaak maken met verschillende kruiden. Met de recepten in dit boekje ontdek je tal van alternatieve smaakmakers en specerijen. Waarmee je eenvoudig de lekkerste zoutbewuste gerechten maakt. Proef zelf maar!

Win een kruidenrek

Koken met kruiden en specerijen is niet alleen gezond voor je nieren. Je ontdekt ook nieuwe smaken. Een win-winsituatie dus. Hoe leuk is het daarom dat je een gevuld kruidenrek kunt winnen? Tot 20 april geeft de Nierstichting 5 exemplaren weg. Met maar liefst 16 verschillende kruiden en specerijen. Zonder zout, bomvol smaak. Vul het formulier in en doe mee!