Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Video: nierdialyse

De nieren kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld ziekte. Soms is dan nierdialyse nodig om de taken van de nieren over te nemen.

De nieren zijn twee kleine boonvormige organen, die zich achter in de buikholte bevinden, aan weerszijden van de wervelkolom. Hoewel mensen met twee nieren worden geboren, kan het lichaam prima functioneren met één gezonde nier.

De functies van de nieren zijn: het uitfilteren van afvalstoffen uit het bloed, de lichaamsvloeistoffen evenwichtig verdelen, de bloeddruk regelen en rode bloedcellen produceren.

De nieren kunnen beschadigd raken door ziekte, aangeboren afwijkingen of letsel; hierdoor kunnen de nieren niet normaal functioneren. Wanneer 85 tot 90 procent van de nierfunctie verloren is gegaan, spreekt men van 'eindstadium nierfalen' en wordt dialyse geadviseerd. Er zijn twee methoden van dialyseren, peritoneaaldialyse en hemodialyse.

Bij hemodialyse wordt de taak van de zieke nieren overgenomen door een machine met een kunstnier. De kunstnier filtert het bloed. Tijdens deze procedure wordt het bloed langzaam uit het lichaam verwijderd en via een speciale filter, de kunstnier, worden afvalstoffen en overtollig vocht uitgefilterd. Het schone, gefilterde bloed stroomt weer terug in het lichaam. Voordat hemodialyse kan worden toegepast, moet er een goede toegang zijn tot het vaatsysteem. Operatief wordt een speciale permanente verbinding tussen een slagader en een ader aangebracht.

Hemodialyse wordt over het algemeen drie maal per week uitgevoerd, en die behandeling kan worden voortgezet totdat de nieren de werking hervatten of totdat de patiënt een niertransplantatie kan ondergaan.