Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Nieuwe behandeling vergrote prostaat

BAARN - Door het plaatsen van een ankertje in de prostaat kan een vergrote prostaat behandeld worden. Deze nieuwe behandeling lijkt minder schadelijk voor het seksleven van mannen dan andere methoden.

De nieuwe techniek, bekend onder de naam 'Urolift' gaat gepaard met een minimale belasting. Het ankertje, dat wordt aangebracht onder lokale narcose, trekt het te grote deel van de prostaat terug. De druk op de urinebuis neemt af en de urine kan dus weer normaal stromen.

Test
In verschillende ziekenhuizen en centra in Australië, waaronder de University of Sydney, is de methode getest: 64 mannen met een plasproblemen als gevolg van een vergrote prostaat ondergingen de behandeling. De klachten van de mannen verbeterden gemiddeld met 60 procent. Bij geen van de mannen was na afloop sprake van seksuele problemen.

Bijwerkingen
De behandelmethoden die momenteel het meest gebruikt worden, verbeteren de klachten, maar hebben ook een aantal bijwerkingen. Bij de geneesmiddelen zijn dit onder andere seksueel disfunctioneren, duizeligheid, hoofdpijn en een verminderd libido.

De meest voorkomende operatie vindt plaats onder algehele narcose. Er wordt dan een deel van de prostaat weggesneden. Ook de operatie heeft vaak erectieproblemen tot gevolg.

Vergrote prostaat
De prostaat wordt vaak groter met de leeftijd. Een op de vier mannen boven de 80 moet worden behandeld voor een prostaatvergroting. Volgens de onderzoekers zorgt de nieuwe methode vooral voor een verlichting van de klachten met weinig belasting. Het grootste voordeel van deze behandeling is echter dat het seksueel functioneren niet vermindert.

Bron(nen):