Nieuwe medicatie beter bij hepatitis B

Getty Images

ROTTERDAM - De nieuwste generatie virusremmers tegen hepatitis B werkt niet alleen krachtiger, maar voorkomt ook dat schade aan de lever na verloop van tijd verergert.

Dat blijkt uit het proefschrift van arts-onderzoekers Roeland Zoutendijk van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten aan het Erasums MC. Hij heeft een groot Europees effectiviteitsonderzoek gedaan naar de nieuwe virusremmers tegen deze zeer besmettelijke chronische leverziekten.

Werking
Artsen die de nieuwste generatie virusremmers voorschrijven, hoeven niet te snel te concluderen dat het middel niet werkt, aldus Zoutendijk. Het aantal patiënten bij wie het hepatitis B virus volledig wordt onderdrukt, neemt namelijk nog aanzienlijk toe na het eerste jaar van de therapie. Ook de kans op resistentie tegen het geneesmiddel is bij de nieuwe generatie fors kleiner dan bij de oudere medicatie.

Door het krachtig onderdrukken van het virus blijft de lever in betere conditie. Dankzij de nieuwe generatie virusremmers komen leverkanker en gedecompenseerde levercirrose (ernstige schade aan de lever) minder vaak voor. Daarbij heeft de patiënt een kleinere kans op overlijden. Met deze bevindingen kunnen patiënten worden gemotiveerd tot trouwe inname van hun medicatie omdat de virusonderdrukking verergering van de schade voorkomt.

Hepatitis B
In Nederland is momenteel 0,2 procent van de bevolking chronisch geïnfecteerd met het hepatitis B virus. Migranten die de afgelopen decennia in Nederland zijn komen wonen, hebben een 13 keer grotere kans drager te zijn van het virus. Mogelijk is de groep mensen met het virus echter nog groter:  een besmetting verloopt namelijk vaak zonder symptomen.

Hepatitis B wordt overgedragen van moeder op kind (vooral buiten Europa), via seksueel contact en via bloedcontact. Hepatitis B geneest bij veel volwassen patiënten spontaan, maar bij een deel ontwikkelt een besmetting zich tot een chronische ziekte.

Bron 
  • Erasmus MC