4 veelgestelde vragen over obstipatie

Advertorial

Getty Images

Verkeerde voeding, te weinig beweging, stress of medicijnen: het kan allemaal voor obstipatie zorgen. Een vervelend probleem met soms pijnlijke klachten. Vier veelgestelde vragen over verstopping.

Obstipatie is een nare klacht met een negatieve invloed op het leven van alledag. Want verstopping kan pijn en krampen tot gevolg hebben.

1. Wat is obstipatie?

Obstipatie, of constipatie, naar het Engelse woord voor verstopping, geeft problemen met poepen. Je ontlasting is hard en droog en bemoeilijkt daardoor je stoelgang. We noemen het officieel obstipatie wanneer je langer dan drie dagen geen stoelgang hebt gehad. Verstopping kan klachten geven als buikpijn en krampen, een opgezette buik en soms een pijnlijk gevoel bij je anus. Deze klachten kunnen je dag flink verstoren.

2. Wie heeft last van verstopping?

Obstipatie komt vaak voor, bij zowel volwassen als kinderen. Onder de eerste groep geeft 10 procent aan weleens last van verstopping te hebben, en maar liefst 66 procent ervaart maandelijks of zelfs vaker klachten. Het is een klacht die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, 74 procent van hen is vrouw*. Zoals gezegd is de klacht ook niet onbekend bij kinderen, zo'n 30 procent van hen kan last krijgen van obstipatie**.

3. Wat is de oorzaak van obstipatie?

Verstopping kan door heel veel dingen veroorzaakt worden, maar heeft meestal geen ernstige oorzaak. Vaak komt obstipatie door:

  • Wat je eet. Misschien krijg je te weinig vezels binnen of volg je een dieet.
  • Vochttekort: je drinkt onvoldoende water.
  • Te weinig beweging: probeer tenminste 30 minuten per dag matig intensief te bewegen.
  • Je hebt veel aan je hoofd: stress is een bekende veroorzaker van darmklachten.
  • Je gaat niet vaak genoeg naar de wc: het ophouden van je ontlasting kan obstipatie tot gevolg hebben
  • Wanderlust: reizen kan verstopping geven. Op vakantie eet je vaak anders en ook de toiletten zijn vreemd. Dit heeft bij veel mensen gevolgen voor hun stoelgang.

4. Wat kun je doen bij verstopping?

Iberolax zorgt voor een milde, efffectieve verlichting van verstopping. Het werkt met het water in je lichaam om je stoelgang op natuurlijke wijze te verzachten. Zonder buikkrampen, buikpijn en plotselinge aandrang. Ook fijn: je proeft er niets van, want Iberolax heeft geen smaak.

button Iberolax
Bayer

 

 

 

* Multiscope 2014
** NVK 2016

Iberolax is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. KOAG/KAG 80-0319-0911.

Auteur 
  • Commerciële redactie