zaterdag, 19 oktober 2019

Hartrisico kan menopauze vervroegen

Vrouwen die op 43-jarige leeftijd al een hoger cholesterolgehalte, een hogere bloeddruk of een hoger gewicht hebben, komen eerder in de overgang dan vrouwen die dit niet hebben. Tot nu toe dacht men dat vrouwen na de overgang meer kans op hart- en vaatziekten hebben omdat ze weinig oestrogenen hebben.

Onderzoek van het UMC Utrecht suggereert het omgekeerde: vrouwen die een groter risico op hart- en vaatziekten lopen, komen eerder in de overgang. Dit sluit aan bij recente berichten dat oestrogenen na de menopauze geen beschermende werking lijken te hebben. Het onderzoek wordt dinsdag 16 mei 2006 gepubliceerd in The Journal of the American College of Cardiologists (JACC).

In het onderzoek zijn de gegegevens van 695 vrouwen in de overgang geanalyseerd. Bij 514 vrouwen werd het cholesterolgehalte hoger, zij kwamen eerder in de overgang dan de vrouwen met een onveranderd cholesterolgehalte. Terwijl de 94 vrouwen bij wie het cholesterol daalde, later in de overgang kwamen dan de vrouwen met een stabiel cholesterol. Bij 87 bleef het cholesterolgehalte gedurende de jaren voor de overgang gelijk. De andere risicofactoren lieten een vergelijkbaar patroon zien.

Het is de eerste keer dat verbanden tussen cardiovasculaire risicofactoren vóór de overgang en overgangsleeftijd zijn bekeken, vervolgonderzoek is dus noodzakelijk. Dit blijkt uit een onderzoek van het Julius Centrum voor Gezondheids­wetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, de afdeling Biomedische Genetica, en de Afdeling voor Voortplantingsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het Julius Centrum heeft het onderzoek uitgevoerd met gegevens van de beroemde Amerikaanse Framingham Heart Study. Daarin worden de deelnemers als sinds 1948 iedere twee jaar uitgebreid lichamelijk onderzocht, waarbij ook naar het menstruatiepatroon wordt gevraagd en bloed wordt afgenomen.

 

Bron(nen):