zaterdag, 15 augustus 2020

Hormoon stimuleert seksualiteit na overgang

Vrouwen die na hun menopauze te maken hebben met seksuele problemen, hebben het meeste aan een goed gesprek met hun arts. Als ze de voorkeur geven aan een behandeling, dan is het beste middel tiboline.

Esmé Nijland stelt dit in haar proefschrift waarop ze op 14 mei promoveert aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Tiboline is het beste middel vanwege de gecombineerde werking van vrouwelijke hormonen en het mannelijke hormoon androgeen.

Seksueel functioneren
Tibolone is al sinds 1988 op de markt. Maar nu is voor het eerst aangetoond dat het een positief effect heeft op het seksueel functioneren en met name bij postmenopauzale vrouwen.

Het hormoon androgeen speelt een belangrijke rol bij de vrouwelijke seksualiteit. De productie ervan neemt bij vrouwen af naarmate ze ouder worden. De abrupte daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen rond het vijftigste levensjaar maakt het tekort aan androgeen dan vaak duidelijk merkbaar.

Minder plezier

Twee op de drie vrouwen hebben na de menopauze minder plezier in seks, blijkt uit onderzoek onder 3000 vrouwen en 600 artsen in zes Europese landen. Meestal komt dat door een verminderde seksuele interesse en seksueel verlangen. Een ruime meerderheid van de vrouwen in Nijlands onderzoek geeft aan dat ze nu minder genieten van het leven dan vóór de overgang.