woensdag, 12 augustus 2020

Menopauze geen oorzaak incontinentie

Het verergeren van incontinentieklachten op latere leeftijd heeft te maken met gewichtstoename en niet met de menopauze, zoals eerder werd gedacht.

Wanneer vrouwen tussen de 45 en 55 jaar zijn, hebben ze meer kans op het krijgen van urine-incontinentie. Dit valt samen met de menopauze, dus werd gedacht dat het tekort aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen verantwoordelijk was voor veranderingen aan de urinewegen.

Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië, speelt de overgang geen rol bij het verergeren van de klachten. Van 1995 tot 2002 noteerden bijna 2500 vrouwen in Amerika maandelijks hun incontinentieklachten. In die zes jaar merkten 14,7 procent dat hun klachten verergerden. Bijna 53 procent merkten geen verschil in klachten en 32,4 procent van de vrouwen hadden na zes jaar minder vaak last van incontinentie.

De onderzoekers vonden nauwelijks een samenhang van de klachten met menopauze. Gewicht bleek wel samen te hangen. Hoe zwaarder de vrouwen werden, hoe vaker ze last hadden van urine-incontinentie.

Bron(nen):