zaterdag, 15 augustus 2020

Menopauze mogelijk voorspelbaar

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben ontdekt dat de concentratie van het Anti-Müllerian Hormone (AMH) in het bloed de menopauze kan voorspellen.

De resultaten van het onderzoek zijn online gepubliceerd en verschijnen in het juninummer van het tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Door het onderzoek kunnen artsen nu de leeftijd schatten waarop een vrouw in de overgang komt. Dit kan door de concentratie van AMH te bepalen in combinatie met de leeftijd van een vrouw.

Onvruchtbaar
Volgens arts-onderzoeker Jeroen van Disseldorp en gyneacoloog Frank Broekmans van het UMC kan dit van grote invloed zijn op de beslissing wanneer men gaat proberen kinderen te krijgen.

Ongeveer 1 procent van de vrouwen komt voor het veertigste jaar al in de overgang. Een grotere groep, zo'n 10 procent, komt al tussen de veertig en 45 jaar in de menopauze. Deze vrouwen worden hierdoor eerder onvruchtbaar dan normaal. De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang raakt, ligt rond de vijftig jaar. Die vrouwen zijn rond hun 41ste onvruchtbaar.

Trefwoorden:
Bron(nen):