Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Video: overgang

De menopauze is de periode van de overgang. De menstruatiecyclus van de vrouw komt ten einde.

De menopauze, beter bekend als de overgang, is een natuurlijke fase van het ouder worden van een vrouw. Het betekent dat de menstruatiecyclus van de vrouw en ook haar vruchtbaarheid ten einde komen.Tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw worden hormonen als oestrogeen en progesteron in steeds op- en neergaande hoeveelheden geproduceerd om het lichaam van de vrouw voor te bereiden op menstruatie, bevruchting en zwangerschap.

Als dit zich herhalende vrijkomen van hormonen vermindert, begint de menopauze. De menopauze is een natuurlijk verlopend proces dat rond het vijftigste levensjaar begint, of als gevolg van verwijdering van de eierstokken op jongere leeftijd.

Bij sommige vrouwen treden weinig of geen symptomen op, andere krijgen allerlei klachten, uiteenlopend van licht tot tamelijk zwaar. Enkele voorbeelden van menopauzesymptomen: uitblijven van de maandelijkse menstruatie, droge vagina, opvliegers en wisselende stemmingen.

Door het afgenomen oestrogeengehalte lopen vrouwen in de menopauze meer kans op osteoporose en hartziekten. Patiënten met zulke kwalen moeten met hun dokter de voor- en nadelen bespreken van vervanging van de ontbrekende hormonen door medicijnen.