zaterdag, 23 januari 2021

Boekrecensie: Broodbuik Kookboek

Recepten zonder tarwe en gluten

Op voedingsgebied is er een nieuwe vijand: tarwe. Dat stelt cardioloog William Davis in zijn bestseller Broodbuik. Voor degenen die de leer van Davis in de praktijk willen brengen is er nu een nieuw boek met recepten zonder tarwe en gluten: het 'Broodbuik Kookboek'.
Auteur:
William Davis
Jaar van uitgave:
2013
Prijs:
€ 17,95
ISBN:
9789021556321
Aantal pagina's:
326

In Broodbuik beschrijft William Davis tarwe als nieuwe vijand. Als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen flink af, maar verliezen we ook allerlei vage gezondheidsklachten. Tarwe kan volgens Davis leiden tot vermoeidheid, darmproblemen, diabetes, huidaandoeningen, zenuwschade en allerlei ontstekingen in het lichaam. Bovendien is tarwe ook nog hartstikke verslavend. Daarom wil Davis dat we tarweloos door het leven gaan.

Een nieuwe vijand?

Het tarwe dat tegenwoordig verkocht en verwerkt wordt, noemt Davis Frankengraan. Met tarwe is zoveel genetisch geknutseld, gekruisd en gewijzigd om een grote oogst te krijgen, dat het tarwe van nu in de verste verte niet meer lijkt om het tarwe van ‘vroeger’.  Daarbij bevat tarwe het opiaatachtige gliadine-eiwit dat de eetlust stimuleert, verhoogt het de bloedsuikerspiegel heel sterk en zorgt lectine in tarwe ervoor dat de darmen gemakkelijkere vreemde stoffen opnemen.

Dit zijn slechts enkele – van de vele – argumenten die Davis aandraagt. De theorie in het Kookboek is daarbij een beknopte versie van het boek Broodbuik. Toch gaat het eerste deel van het Broodbuik Kookboek, een soort aanloop naar de recepten, behoorlijk diep. Het is dan soms ook best ingewikkeld, maar Davis houdt een vermakelijke toon.

Ga voor tarweloos

Daarbij gaat het kookboek natuurlijk vooral om het in de praktijk brengen van de broodbuiktheorie. En daarvoor bevat het boek allerlei handvatten. Davis begint bij het begin: je keuken opruimen. Hij adviseert om alles wat tarwe bevat weg te doen.

Vervolgens is het van belang om vooral voor natuurlijke onbewerkte producten te kiezen. Kant-en-klare voeding kun je het beste mijden. Davis geeft goede en concrete, maar soms wat voor de hand liggende, tips: 'Loop de bakker en broodafdeling voorbij.'

Daarnaast bevat het boek een overzicht van meelsoorten die je probleemloos kunt gebruiken zoals amandelmeel, lijnzaadmeel en kikkererwtenbloem. Ook over broodbuikvriendelijke olie, bakproducten en zoetstoffen geeft Davis advies. En tot slot geeft hij een lijst met basisingrediënten voor de broodbuikkeuken. Praktisch en overzichtelijk, maar het vraagt wel een investering. Amandelmeel, noten en gedroogd fruit zijn niet de goedkoopste producten.

Het laatste stukje aanloop naar de recepten toe betreft een aantal regels. Voornamelijk over gezonde, onbewerkte en biologische voeding.

Het Kookboek

Na alle theorie zijn de recepten meer dan welkom. Want hoe zorg je ervoor dat je lekker blijft eten zonder tarwe. Brood is voor veel Nederlanders toch een bepalend onderdeel van hun voedingspatroon. Davis laat zien dat tarweloos eten echt smakelijk kan zijn.

Het kookboek bevat meer dan 150 gluten- en tarwevrije gerechten voor elke gelegenheid. Ontbijt, borrelhapjes, hoofdgerechten en ook de 'broodbuikbakkerij'. In dit laatste hoofdstuk zie je hoe je alles - van brood tot foccacia en van muffins tot taart - kunt bakken zonder tarwemeel.

De gerechten zijn gemakkelijk en divers. Een spinazie-tomaatquiche met een tarwevrije bodem, spaghetti bolognese met shiratakinoedels of varkenskoteletjes met een pecankorstje. Speciaal voor de kinderen zijn er smulrecepten zoals de cheeseburgersoep.

Weinig moois

Hoe smakelijk de gerechten ook klinken, het Broodbuik Kookboek zelf is niet echt aantrekkelijk. Je gaat er niet uitgebreid in zitten bladeren en plaatjes kijken. Alleen in het midden van het boek zitten een aantal foto’s van gerechten. Verder bestaan de recepten uit enkel tekst: een inleiding, ingrediënten, een beschrijving en voedingswaarden.

Dat neemt echter niet weg dat het kookboek een nieuwe manier van koken en bakken laat zien. Zonder tarwe. En of je nu koolhydraatarm wilt eten, een trouwe aanhanger bent van Davis of graag gezond en gevarieerd eet; de recepten in het Broodbuik Kookboek zijn zeker het proberen waard.