zaterdag, 5 december 2020

Boekrecensie: Chickslovefood: Het skinny six-kookboek

Zonder schuldgevoel smullen, dat wil natuurlijk iedereen. In 'Het skinny six-kookboek' van de bloggers achter Chickslovefood staan 70 makkelijke recepten die echt gezond zijn. Skinny en simpel klinkt als een gouden combinatie, als het tenminste ook nog lekker is natuurlijk.
Auteur:
Nina de Bruijn en Elise Gruppen
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 19,99
ISBN:
9789046820094
Aantal pagina's:
144

Met hun eerste kookboek - en ook op hun blog - lieten Elise Gruppen en Nina de Bruijn al zien dat lekker eten echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Met behulp van maximaal vijf ingrediënten wisten ze in het 5 or less-kookboek te inspireren tot het bereiden van simpele, maar vooral heel erg lekkere gerechten. In hun nieuwe boek borduren ze voort op deze succesformule. Met zes ingrediënten ditmaal. En nog een tikkeltje gezonder.

De foodbloggers zijn niet van de poedertjes en exotische zaadjes en bessen. Supergezond vinden ze heel belangrijk, superfood iets minder. Daarom bevat Het skinny six-kookboek echt makkelijke, gezonde en toegankelijke recepten. De auteurs beloven een skinny receptenbijbel zonder poespas. En dat skinny heel lekker kan zijn, blijkt al zodra je het boek openslaat. De inhoudsopgave wordt direct opgeleukt door candybars waarvan het water je direct in de mond loopt.

Skinny

Verwacht geen gerechten zonder vet, caloriearm of light. De auteurs kiezen voor pure ingrediënten, zonder toevoegingen. Wel zijn de meeste gerechten zuivelvrij en tarwevrij. In plaats van geraffineerde suiker vind je in Het skinny six-kookboek vooral honing en dadels, daarmee zijn de zogenaamde sinners die de bloggers op 'Sinner Sunday' nuttigen ook skinny. Denk bijvoorbeeld aan brownies met bonen of een gezonde worteltaart.

De candybars van de inhoudsopgave vind je terug in het hoofdstuk tussendoor. Super simpel en dankzij de chocola, pinda's en kokos krijg je echt een blij gevoel. Ook zeer geschikte tussendoortjes zijn de peer-kaneel-havermuffins en de huisgemaakte ontbijtkoek. Allemaal met maximaal zes ingrediënten.

Elk moment

Voor elk moment van de dag geeft het kookboek inspiratie. 's Ochtends kun je natuurlijk los met allerlei smoothies of cruesli, maar een stuk verrassender zijn de zoete aardappelmuffins of een eitje in een avocado. De lunchmomenten zijn hier favoriet: de doperwtjessoep met garnalen is echt een aanrader. Net als de quinoasalade met rosbief. Je kunt echter ook heel gemakkelijk zelf skinny crackers maken met een smeersel.

De zoete aardappel keert regelmatig terug. Het hoofdstuk diner bevat nog een zoete aardappelgnocchi en een gepofte zoete aardappel. Zelf boekweitwraps maken blijkt ook zo gedaan en die kun je natuurlijk op allerlei manieren vullen. De gezonde variant op gebakken lekkerbek met haver klinkt ook aantrekkelijk. En de loempiataart staat eveneens op het nog-te-koken-lijstje.

Inspiratie

Leuk is vooral dat de meeste recepten net even anders zijn dan wat je waarschijnlijk zelf zou bedenken. Met snel en simpel koken, val je toch gauw terug in je vaste patroon. Het skinny six-kookboek laat zien hoe gemakkelijk variëren is. En hoe je met weinig ingrediënten toch ontzettend gezond kunt eten.

Daarbij is het ook weer een ontzettend fijn boek. Dankzij de foto's van de 'chicks' en hun persoonlijke noot bij ieder recept heb je het idee dat je een beetje in hun wereld mag meekijken. De foto's van de gerechten zijn ook heel uitnodigend en het boek straalt een en al vrolijkheid uit. Gezond eten lijkt dan ineens helemaal niet zo lastig meer.

Nina de Bruijn en Elise Gruppen leerden elkaar kennen tijdens hun masterstudie journalistiek. Tijdens een avond brainstormen ontstond het idee voor het foodblog Chickslovefood.com. Eerder verscheen Chickslovefood: het 5 or less-kookboek.