maandag, 17 mei 2021

Boekrecensie: Gewichtige gedachten

In 6 weken een lichter, gezonder en mindful leven

Voor veel vrouwen is het een eeuwige worsteling: je voelt je altijd (een paar kilo) te dik. Steeds die onzekerheid, emotie-eten en een kritisch stemmetje in je achterhoofd. Wil je hiermee voorgoed afrekenen? 'Gewichtige gedachten' is een fijn werkboek dat je bewust maakt van je emoties en hoe deze je eetpatroon beïnvloeden. En daardoor ga je ongemerkt gezonder leven.
Auteur:
Sophie van Bragt en Frieda van der Loos-Boudesteijn
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 14,99
ISBN:
9789025905453
Aantal pagina's:
128

Gewichtige gedachten is ontstaan uit het afstudeerproject van grafisch ontwerper Sophie van der Bragt. Ze vroeg zich af waarom veel vrouwen altijd maar bezig zijn met afvallen en wilde als ontwerper mensen inspireren om zich te richten op een gezondere leefstijl. Hierbij vroeg ze voedings- en mindfulnesscoach Frieda van der Loos-Boudesteijn om hulp. De samenwerking beviel goed en mondde uit in een werkboek: Gewichtige gedachten.

Verrassende opdrachten

In dit boek hoef je geen pagina’s vol informatie over gezond eten door te lezen. En het woord calorie of dieet komt er gelukkig ook niet in voor. Je gaat zelf meteen aan de slag op een leuke, praktische manier.
Zes weken lang maak je elke dag een opdracht. De ene keer houd je een dag lang iets bij, bijvoorbeeld hoeveel je beweegt, hoeveel water je drinkt of hoe vaak je je smartphone pakt. Andere opdrachten zetten je aan het denken over je doelen, energievreters en energiegevers of negatieve gedachten.

Daarnaast kom je allerlei grappige, creatieve en verrassende doe-opdrachten tegen. Denk hierbij aan je droombestemming tekenen, toerist spelen in je eigen woonplaats en je ergernissen opschrijven en vervolgens letterlijk verscheuren.

Mindfulness, positieve psychologie en leefstijl

De opdrachten die je maakt in Gewichtige gedachten lijken soms op onderdelen uit de mindfulness, zo doe je een keer een oefening die wel wat weg heeft van de bodyscan en een variant op de rozijnoefening. Andere vragen in het boek zijn afkomstig uit de positieve psychologie, een stroming die zich onder andere richt op wat mensen gelukkig maakt. Daarnaast zijn er opdrachten die je meer inzicht geven in je eetpatroon en leefstijl.

Gewichtige gedachten is een schattig, compact boekje dat je zo in je tas overal mee naartoe neemt. Het ziet er fris en vrolijk uit. Door de weken heen verkleurt de tekst van groen subtiel naar roze, wat verwijst naar de ontwikkeling die je hopelijk doormaakt: je gaat positiever denken over jezelf en je lijf. De oefeningen kosten niet veel tijd, maar hebben wel veel effect. Je wordt elke dag even bewust gemaakt van je (negatieve) gedachten en hoe je daar op een gezondere manier mee omgaat dan meteen naar de chocolade te grijpen.

Sophie van der Bragt is grafisch ontwerper met een passie voor conceptontwikkeling op het gebied van sociaal ontwerp, voeding en gezondheid. Frieda van der Loos-Boudesteijn is voedings- en mindfulnesscoach. Ze heeft een eigen praktijk en werkt bij GGZ Yulius met kinderen en jongeren met autisme. Samen maakten ze Gewichtige gedachten. Hun boek is voor €14,99 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.