dinsdag, 26 januari 2021

Boekrecensie: Lekker eten na maagverkleining

Recepten van een chirurg voor patiënten en familie

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een maagverkleining allesbehalve een makkelijke stap. Na de operatie begint het echte werk immers pas: het aanleren van een nieuwe leefstijl met gezonde eetgewoonten. Dat dit geen saaie dieetkost hoeft te zijn, bewijzen de kleurrijke en verrukkelijke recepten in 'Lekker eten na maagverkleining'.
Auteur:
Prof. dr. Kristel de Vogelaere
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 23,50
ISBN:
9789401427098
Aantal pagina's:
142

Na een ‘normale’ operatie ben je na de herstelfase meestal genezen. Dat maakt een maagverkleining wezenlijk anders. Bij zo’n vermageringsingreep begint het echte werk immers pas ná de ingreep, zowel fysiek als emotioneel. De operatie is slechts een deel van het succes; daarna moet je zelf je oude, destructieve gewoonten omzetten naar een aangepaste levensstijl. Lekker leven na maagverkleining door chirurg Kristel de Vogelaere zoomt in op één van de aspecten van dat nieuwe leven: aangepast, maar lekker eten.

Lekker eten na maagverkleining bevat veel, heel veel, recepten. De extra tips omtrent eetrichtlijnen na een vermageringsingreep maken het mogelijk om het gewichtsverlies te maximaliseren. Er wordt duidelijk uitgelegd wat de juiste voedingskeuzes zijn. Voor welke vis kies je? Hoe zit het met vetten en oliën? Mag je brood eten? Welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden? Daarnaast wordt er ingegaan op het belang van lichaamsbeweging, met tips, en wordt er aandacht gegeven aan de verschillende chirurgische vermageringsingrepen die er zijn.

Portiegrootte

Een normale maag heeft een grote capaciteit en kan uitrekken wanneer dat nodig is. Na een vermageringsingreep is de inhoud van de maag een stuk kleiner. Dat betekent dus dat het belangrijk is aangepaste porties te eten. Het wordt aangeraden zes kleine porties per dag te eten, ook omdat de doorgang van het voedsel tussen slokdarm en maag soms moeilijker verloopt; zeker met een maagbandje.

Alle recepten in het boek zijn voor vier personen. De patiënt zelf eet maximaal één kopje of 100 - 200 gram als portie. Dat mag - zeker in de beginfase - zelfs minder zijn als het verzadigingsgevoel sneller wordt bereikt. Vlak na de operatie is de maag zelfs al vol na twee eetlepels.

Het boek onderscheidt drie fases in het nieuwe eetpatroon na een maagverkleining:

Fase 1: vloeibare voeding

In de eerste fase (twee tot vier weken) wordt aangeraden alleen vloeibare of halfvloeibare voeding te eten. Denk aan papjes, pudding en yoghurt. Nippen en vooral traag drinken is daarbij de boodschap. Het boek omvat recepten voor soepen die in deze fase makkelijk te verdragen zijn, zoals broccolisoep, soep van geroosterde pompoen en preisoep. Ook smoothies zijn in deze fase een goed alternatief voor 'gewone' voeding. Daarnaast worden groentesappen en magere bouillon aangeraden.

Fase 2: halfzachte voeding

In fase twee (ook twee tot vier weken) kan er geleidelijk worden overgeschakeld op gemixte of gepureerde voeding, zonder vaste stukjes. In het boek worden groentepurees beschreven, die je samen met gemalen vlees of vis kunt eten.

Fase 3: zachte voeding

Fase drie houdt een patiënt zo’n vier weken aan. Hierin stap je over naar malse voeding, zoals gemalen of zeer fijn gesneden vlees en gekookte groenten.

Fase 4: vaste voeding

In de laatst fase wordt overgegaan op evenwichtig gekozen vaste voeding. Dit moet goed gekauwd worden en traag eten blijft belangrijk.

Ook voor vrienden en familie

De recepten in Lekker eten na maagverkleining zijn toegespitst op mensen die zo’n operatie hebben ondergaan. Ze bevatten veel proteïne en weinig kilocalorieën. Dat neemt niet weg dat alle recepten ook geschikt zijn voor mensen die geen ingreep hebben ondergaan, maar gewoon lekker en gezond willen mee-eten. De afwisseling in gerechten is groot, variërend van quiche tot gerookte forel met mieriksworteldressing. Het boek bevat recepten voor voorgerechten, hoofdgerechten en zelfs voor toetjes.

De pagina’s zijn gelardeerd met smakelijke foto's, tips en nuttige informatie. Vitaminewaarden van bepaalde ingrediënten worden beschreven, maar er wordt ook uitgelegd waarom bepaalde producten nu zo goed zijn na een maagverkleining. Het boek is voor patiënten, maar ook is ideaal voor familie en vrienden die zich afvragen wat ze bij gezamenlijke etentjes mogen klaarmaken. Auteur en gezondheidscoach Sonja Kimpen schreef het nawoord.

Prof. Dr. Kristel de Vogelaere (1968) leidt als chirurg de obesitasafdeling in het UZ Brussel. Multidisciplinaire voor- en nazorg bij een vermageringsingreep is voor haar minstens even belangrijk als de operatie zelf.

Trefwoorden: