woensdag, 6 juli 2022

Kun je zware botten hebben?

Een vriendin van mij is behoorlijk zwaar. Als we hierover praten, zegt ze dat dit door haar zware botten komt. Nu vraag ik mij af: kun je zware botten hebben?
Esmee

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het gewicht van botten van mensen verschilt niet veel. Hoeveel je botten wegen, is wel afhankelijk van je lengte. Bij de berekening van je Body Mass Index (BMI) wordt hier rekening mee gehouden. Met behulp van de BMI-meter van het Voedingscentrum kun je zien of je een gezond gewicht hebt of te zwaar/te licht bent.

Overgewicht betekent dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Met het gewicht van je botten heeft dat niets te maken. Overgewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.