Werken crashdiëten?

Brood, groente of sap

Getty Images

Een crashdieet moet je nooit lang volgen, en de kilo's zitten er vaak zo weer aan. Maar voor wie in korte tijd snel af wil vallen: drie simpele diëten. Met voordelen, nadelen en adviezen.

1) Broodwisseldieet


Wat is het?
Bij het broodwisseldieet wissel je steeds een dag met alleen brood eten af met een dag met normaal eten. Het dieet belooft snel afvallen zonder hongergevoel.

Wat moet je doen?
Je eet om de dag alleen maar droog volkorenbrood en drinkt alleen water, thee of koffie zonder melk en suiker. Op de andere dagen mag je eten en drinken wat je wilt. Wel moet je die dagen gevarieerd maar gezond eten, met af en toe een tussendoortje.

Hoe werkt het?
Door het vezelrijke brood heb je geen last van hongergevoel. Tegelijkertijd krijg je weinig calorieën binnen.

Voor wie is het?
Iedereen die de discipline kan opbrengen om om de dag uitsluitend brood te eten en snel een aantal kilo's kwijt wil raken.

Wat vinden deskundigen?
Omdat je waarschijnlijk op lange termijn te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, raadt het Voedingscentrum aan het dieet niet langer dan zes weken te volgen.

Voordelen
Het broodwisseldieet is eenvoudig te volgen en je krijgt geen hongergevoel. Ook leer je meer van eten te genieten tijdens de 'gewone' dagen.

Nadelen
Het dieet leert je geen goede voedingsgewoonten aan. Hierdoor is de kans groot dat je na de kuur snel weer aankomt. Bovendien kunnen er tekorten aan kalk en vitamine A ontstaan.

2) Sapvasten

Wat is het?
Bij sapvasten mag je alleen een bepaalde hoeveelheid vruchten- en groentesap drinken, zonder er verder bij te eten.

Hoe werkt het?
Verkeerde voeding en slechte eetgewoontes hebben een negatieve invloed op de stofwisseling. Volgens de bedenkers van het sapvasten moet het lichaam regelmatig worden gereinigd.

Wat moet je doen?
Een sapkuur duurt acht dagen en bestaat uit een voorbereidingsdag, zes vastdagen en een afbouwdag. Op die zes dagen van vasten mag je uitsluitend sap en kruidenthee drinken.

De groente- en vruchtensappen die je mag gebruiken, leveren weinig calorieën. Door deze kuur wordt het spijsverteringskanaal met rust gelaten, zodat het lichaam zich kan reinigen van overtollige vetten en eiwitten.

Voor wie is het?
Iedereen die snel een paar kilo wil kwijtraken en zonder stevige voeding kan.

Wat vinden deskundigen?
Het Voedingscentrum adviseert niet langer dan een paar dagen te sapvasten. Er wordt namelijk spierweefsel afgebroken en sap bevat niet alle voedingstoffen die je lichaam hard nodig heeft.

Voordelen
In korte tijd kun je twee à drie kilo afvallen.

Nadelen
De eerste dagen verlies je voornamelijk vocht en daarna spierweefsel. Bovendien kunnen er tekorten aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan. Sapkuren veranderen je eetgewoontes niet, zodat de kans groot is dat je gewicht weer toeneemt.

Een ander nadeel is dat veel mensen zich de eerste dagen van een sapkuur beroerd voelen. Dit komt waarschijnlijk omdat het lichaam gifstoffen aan het verwijderen is. Vooral hoofdpijn is een veel gehoorde klacht. Het is dus verstandig dit dieet niet te starten wanneer je een drukke week voor de boeg hebt.

 

3) Groentedieet

Wat is het?
Tijdens het groentedieet eet je alleen groenten, sojabonen en aardappelen.

Hoe werkt het?
Doordat dit dieet energiebeperkend is, spreekt het lichaam de vetvoorraad aan om energie te leveren. Groenten bevatten weinig eiwitten, veel koolhydraten met een hoog voedingsvezelgehalte en vrijwel alle vitamines en mineralen.

Wat moet je doen?
Tijdens het dieet eet je alleen groenten, sojabonen en aardappelen. Vlees is niet toegestaan in deze kuur. Als tussendoortjes kun je rauwkost, tomatensap en groentesap nemen.

Voor wie is het?
Het groentedieet is geschikt voor mensen die vlees kunnen laten staan en van groente houden.

Wat vinden deskundigen?
Het Voedingscentrum heeft geen uitspraak gedaan over het groentedieet.

Voordelen
Je kunt met groenten eindeloos variëren, waardoor het eten niet saai hoeft te worden. Het eten van veel groente zorgt bovendien voor een goede spijsvertering.

Nadelen
Doordat je veel voedingsvezels binnenkrijgt, kun je last krijgen van winderigheid. Daarnaast kan het dieet leiden tot tekorten aan eiwit, calcium en de vitaminen A en D.

Disclaimer
De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.

Auteur 
  • Redactie