Boekrecensie: Altijd trek

Niet minder eten, maar anders eten

Getty Images

'Als je dit jaar een dieetboek gaat kopen, zorg dan dat het dit boek is', staat op het omslag van het 'Altijd trek'. De voorkant van het boek belooft nogal wat: Overwin je snaaizucht, hertrain je vetcellen en val voorgoed af. Daarvan word je in ieder geval nieuwsgierig. Maar maakt de auteur al deze beloftes waar?

Meestal denk ik bij zo’n cover "Dat klinkt te mooi om waar te zijn". Maar dit boek is niet door de eerste de beste geschreven, maar door een heuse Harvard-professor. David Ludwig doet onderzoek doet naar de invloed van voedsel op je hormonen, stofwisseling, lichaamsgewicht en gezondheid.

Zelf kwam hij, zoals zo veel mensen, na de middelbare school ongemerkt elk jaar wel een kilootje aan. Tot hij tegen overgewicht aan zat. Rond die tijd, begin jaren negentig, werd vet vooral als de boosdoener gezien. Ludwig merkte dat minder vet eten helemaal niet hielp om af te vallen. Hij experimenteerde voor zijn eerste onderzoek met zichzelf en ontdekte dat meer vet en eiwitten eten bij hem een betere methode was. Na 20 jaar ervaring als arts en wetenschappelijk onderzoeker, legt hij in Altijd trek uit hoe zijn dieetmethode in elkaar zit.

Vergeet calorieën

Volgens de hoogleraar is de ene calorie de andere niet. Calorieën uit vet hebben een ander effect op het lichaam dan calorieën uit koolhydraten. Alleen maar minder calorieën eten leidt misschien tot tijdelijk gewichtsverlies, maar je krijgt er vooral enorme trek van en je kunt een caloriearm dieet niet eindeloos volhouden.

Hertrain je vetcellen

De eetmethode van David Ludwig draait het om het hertrainen of herprogrammeren van je vetcellen. Dit doe je door vooral onbewerkt, langzaam verterend voedsel te eten. Het idee is dat je je bloedsuikerspiegel verlaagt zodat je vetcellen overtollige calorieën gaan vrijgeven. Zo zou je minder trek krijgen, je metabolisme versnellen en als vanzelf afvallen. De theorie hierachter beschrijft Ludwig heel uitgebreid, maar toch nog behoorlijk begrijpelijk voor leken, in zijn boek.

Drie fasen

Dit herprogrammeren breng je in de praktijk in drie fasen. Vind je de theorie niet zo interessant, dan kun je meteen doorbladeren waarin deze fases worden uitgelegd. In fase 1 eet je veel vet (de helft van je totale calorieinname), minder koolhydraten en waarschijnlijk meer eiwitten dan je voorheen deed. Deze fase duurt twee weken.

Daarna ga je naar fase 2, waarin je iets minder vet en wat meer koolhydraten eet dan in fase 1. In deze fase val je af tot je ‘setpunt’, het lichaamsgewicht dat bij jou past en grotendeels genetisch bepaald is. Deze fase kan weken, maar ook maanden duren. In fase 3 eet je 40 procent vet, 40 procent koolhydraten en 20 procent eiwit en ontdek je wat de behoeften van je lichaam zijn.

Bij elke fase geeft Ludwig een overzicht van wat je wel en niet mag eten en een heleboel recepten. Ook krijg je tips voor geschikte maaltijden in een restaurant, tussendoortjes en vegetarische opties. Met een dag- en maandformulier houd je je vorderingen bij. Daarnaast geeft hij je advies over bewegen, ontspannen, goed slapen en gemotiveerd blijven: naast voeding is je leefstijl heel belangrijk bij het bereiken van je doelen.

Positieve ervaringen

Met zijn team testte David zijn ‘Nooit meer trek dieet’ 16 weken lang bij 237 mannen en vrouwen. Zijn proefpersonen vielen af en hadden bovendien minder honger, meer energie, een stabielere gemoedstoestand en een betere algehele gezondheid. Hun positieve ervaringen zijn door het hele boek heen te lezen.

Ludwigs boek klinkt erg veelbelovend. Door zijn wetenschappelijke onderbouwing, krijg je de indruk dat dit niet zomaar een modedieet is, maar echt voor veel mensen zou kunnen werken. Wil je de theorie overslaan en meteen aan de slag, dan kan dat ook. De menu’s, recepten en ingrediëntenlijsten zijn heel praktisch en duidelijk. Voor de eerste drie weken vind je kant-en-klare weekmenu’s in het boek die je simpelweg kunt volgen. Helaas bevat het boek geen foto’s van gerechten, maar waarschijnlijk was het dan een veel te dikke pil geworden, want Ludwigs werk beslaat nu al bijna 400 pagina’s.

David Ludwig is hoogleraar Kindergeneeskunde op Harvard Medical School en hoogleraar Voedingsleer op Harvard School of Public Health. Ook is hij directeur van het New Balance Foundation Obesity Prevention Center in het Boston Children’s Hospital, waar hij zich met een team van medici bezig houdt met het onderzoeken en bestrijden van obesitas bij kinderen.