De beste buikspieroefeningen

Van vetrol tot wasbordje

Getty Images

Zet de tv aan en allerlei fantastische buikspierproducten vliegen je om de oren. Volgens de reclame zorgen deze apparaten ervoor dat jij binnenkort een wasbordje hebt. In slechts drie tot vijf minuten per dag. Makkie dus?

Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk. Afslanken zonder jezelf uit te hongeren of uren achtereen te zweten op een loopband. Soms hoef je zelfs alleen maar een heupgordel om te doen of met elektrodes aan de gang te gaan en kun je zelf gewoon op de bank blijven hangen.

Hoe krijg je dan wel een wasbordje?

Gebruikers komen er echter vaak al snel achter dat je buik er net zo gemakkelijk over denkt en ook gewoon blijft hangen. Het is namelijk onmogelijk om alleen je buik dunner te laten worden. Als je afslankt, verdwijnt het vet namelijk overal; het meeste vet verdwijnt, waar het meeste zit.

Om doeltreffend af te slanken en een platte buik te creëren, is meer nodig dan vijf minuten trainen per dag. Een verantwoord dieet met veel water, fruit en vezels, in combinatie met regelmatig en actief sporten, is dé manier om die strakke buik te krijgen.

Goede buikspiertraining levert bovendien niet alleen een bijdrage aan je figuur, maar ook je houding verbetert. Een sterke buik ontlast de onderrug en zorgt daarmee voor een betere lichaamshouding. Gewoon doen dus, die buikspieroefeningen.

Aan de slag: buikspieroefening

Ga op je rug liggen en houd je onderrug licht hol. Plaats eventueel een opgerolde handdoek onder je onderrug. Plaats je handen bij je oren met je ellebogen naar binnen wijzend.

De meeste mensen vouwen hun handen achter hun hoofd en gaan aan hun hoofd trekken om zo hun rug van de grond te trekken. Maar zo hoort het natuurlijk niet.

Een basisregel is dat de handen elkaar niet aan mogen raken achter het hoofd. Het beste is de vingers aan de zijkanten van het hoofd te plaatsen en deze slechts als ondersteuning voor de nekspieren te gebruiken.

Breng nu je linkerschouder iets van de grond, waardoor je elleboog naar binnen draait. Zonder aan je hoofd te trekken of naar voren te bewegen. Herhaal deze oefening met je rechterschouder.

Ab-Roller

Met de Ab-Roller kun je een meer gecontroleerde buikspiertraining uitvoeren. Deze oefening heeft hetzelfde effect als bovenstaande oefening, alleen wordt je nek hierbij ondersteund.

Neem plaats in de Ab-Roller, bij voorkeur op een zachte, maar wel stevige ondergrond. Zet je voeten op de grond, je knieën zijn gebogen. Zet van beide handen je vingertoppen aan de bovenste stang.

Maak langzaam een korte voorwaartse beweging en beweeg langzaam weer terug. Houd hierbij spanning op de buikspieren en ga dus niet helemaal terug in ruststand. Herhaal dit een aantal keren. Als je naar boven gaat, adem je uit. Als je naar beneden gaat, adem je in.

Leg lift

Ga op je rug liggen en houd de onderrug licht hol. Plaats eventueel een opgerolde handdoek onder je onderrug. Hef de benen tegelijk een klein stukje omhoog. Benen laten zakken en herhalen. Probeer de grond niet meer aan te raken.

Auteur 
  • Redactie