Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Prostaat verwijderen beste keus

Mannen met prostaatkanker hebben meer kans deze te overleven als hun prostaat wordt verwijderd. Vooral als ze jong zijn of de kanker erg agressief is. Dit concluderen Zwitserse en Italiaanse onderzoekers.

De onderzoekers analyseerden gezondheidsdossiers van 1740 mannen. Deze mannen kregen verschillende behandelingen. Naast operatief verwijderen zijn ook chemotherapie, hormoontherapie of 'gecontroleerd wachten' mogelijk.

In de eerste jaren was er nauwelijks verschil in overlevingskans tussen de verschillende behandelmethoden. Maar na meer dan tien jaar blijkt dat van de patiënten van wie de prostaat verwijderd is, 83 procent nog leeft. Van de bestraalde mannen is dit 75 procent. De overlevingskans bij hormoontherapie en afwachten is nog kleiner. Op langere termijn lijkt de prostaat verwijderen dus de beste keuze.

Bron(nen):