Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Video: prostaatvergroting

Een normale vergroting van de prostaat wordt ook wel goedaardige prostaathyperplasie genoemd. Dit is normaal bij veroudering.

De prostaat is een kleine ronde klier in het voortplantingsstelsel van de man. De prostaat bevindt zich voor de anus, aan de onderkant van de blaas. De voornaamste functie van de prostaat is het afgeven van vloeistof in de urinebuis tijdens een zaadlozing.

Tijdens een zaadlozing verplaatst het sperma zich door zaadleiders van de testikels naar boven. De zaadleiders lopen via de achterkant van de blaas naar de prostaatklier. Terwijl het sperma zich door het mannelijk voortplantingsstelsel verplaatst, vermengt het zich met zaadvloeistoffen (een ander bestanddeel van de zaadlozing). Die vloeistoffen komen uit drie bronnen: de zaadblaasjes, de prostaat en de zg. bulbo-urethrale klieren. Het ejaculaat, of kortweg 'zaad', verlaat het lichaam via de urinebuis en de penis.

Normaliter groeit de prostaatklier naarmate een man ouder wordt. Normale vergroting wordt goedaardige prostaathyperplasie genoemd. Pas op hogere leeftijd levert dit wel eens problemen op.

Een veel voorkomend symptoom van prostaatvergroting is een merkbare verandering bij het plassen, door verstopping van de urinebuis en verslechterende blaasfunctie. Zonder behandeling kan prostaatvergroting leiden tot urineweginfecties, blaas- of nierbeschadiging, blaasstenen of incontinentie. De dokter kan een geschikte behandeling adviseren, afhankelijk van de ernst van de symptomen.