dinsdag, 18 mei 2021

Boekrecensie: Reuma & Alternatieve behandelmethoden

Een uitgave van het Reumafonds

Van de tien mensen met reuma hebben er vier ooit een alternatieve behandeling ondergaan. Hun voornaamste motief is dat zij zelf iets aan hun klachten willen doen. Het Reumafonds wil deze mensen graag goed en zorgvuldig voorlichten. Daarom hebben zij het boek 'Reuma & Alternatieve behandelmethoden' uitgegeven.
Auteur:
Hans Rasker en Bart van den Bemt
Jaar van uitgave:
2014
Prijs:
€ 19,95
ISBN:
9789080386402
Aantal pagina's:
435
Mensen met een reumatische aandoening willen - net als veel andere mensen met een ziekte - zoveel mogelijk weten over hun aandoening. Niet alleen over reguliere behandelingen door een reumatoloog of huisarts, maar ook over alternatieve en complementaire behandelingen.

Huidige stand

Daarom verscheen in 1993 bij het Reumafonds een boek over alternatieve en complementaire behandelmethoden bij reumatische aandoeningen. De afgelopen twintig jaar zijn op dit gebied echter veel nieuwe inzichten ontstaan. Dit nieuwe boek geeft de actuele wetenschappelijke stand van zaken weer. 
 
Het Reumafonds staat neutraal tegenover alternatieve en complementaire behandelmethoden. Het onderkent dat deze behandelwijzen een belangrijke rol kunnen spelen in het leven van veel mensen met een reumatische aandoening. De werking van veel van deze behandelwijzen is echter niet wetenschappelijk bewezen. Bovendien is de betrouwbaarheid ook per praktijk wisselend. Het Reumafonds heeft als uitgangspunt dat elke behandeling bewezen effectief en veilig moet zijn. 

Volledig

Voor het boek zijn alle beroepsverenigingen van alternatieve behandelaars gevraagd om informatie over de behandeling van mensen met reuma. De auteurs Hans Rasker en Bart van den Bemt hebben vervolgens geprobeerd om alle beschikbare informatie - zowel uit de literatuur als praktijk - te verzamelen en in begrijpelijke taal weer te geven. 
 
En dat is goed gelukt. Het boek is heel leesbaar en volledig. Per behandelmethode zie je in een kader bij welke aandoeningen deze geschikt is, wat de te verwachten resultaten zijn en welke nadelen of aandachtspunten er zijn. Daarnaast wordt de behandeling beschreven, inclusief de laatste (wetenschappelijke) inzichten. 
 
Alle mogelijke behandelingen die mensen (kunnen) proberen worden beschreven. Van voedingssupplementen en -preparaten tot kruiden en voedingsmiddelen. En van diagnostische methoden als bioresonantie en tongdiagnostiek tot therapieën als acupunctuur en mesotherapie. Ook voor de kracht van de psyche is aandacht. 
 
Voor zowel mensen met een reumatische aandoening als voor familieleden en behandelaars is dit een zeer nuttig naslagwerk. 
 
Prof. dr. Hans Rasker (Universiteit Twente, Medisch Centrum Leeuwarden) is reumatoloog en deed onderzoek op vele terreinen in de reumatologie. Hij werkte van 1991 tot 2004 als hoogleraar psychosociale aspecten van reumatische aandoeningen bij de Universiteit Twente, tegenwoordig als emeritus hoogleraar.
 
Dr. Bart van den Bemt is als apotheker en onderzoeker van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen volledig gespecialiseerd in de behandeling van reumatische aandoeningen met geneesmiddelen.
 
Het boek is verkrijgbaar op de website van het Reumafonds